Борисов: ​Глобалната война в света в момента е за петрол и газ

Бойко Борисов
Източник: БНТ

Глобалната война в света в момента е за петрола и газа, и който купува руски газ в Европа, ще има проблеми. Това коментира българският премиер Бойко Борисов в Ню Йорк пред специалния кореспондент на БНТ Ирина Цонева.

След чутото при откриването на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН премиерът Борисов заяви, че не е оптимист за мира. Всички говорят за мир, но сме свидетели на надпревара в ядреното въоръжаване, употреба на химическо оръжие, въпреки забраните, мигрантска вълна, търговски и икономически войни.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш произнесе първата реч при откриването сесията. Той заяви, че световният ред все повече отстъпва на хаос, а взаимното доверие е в критична точка. "Нашият свят страда от лоша форма на синдром на недостиг на доверие. Хората се чувстват обезпокоени и несигурни. А доверието е на изчезване. Доверието в националните институции, доверието между държавите, доверието в основания на правила световен ред", заяви Гутериш.

По-силни сме от всякога, а Иран сее смърт в Близкия Изток, заяви в своята реч американският президент Доналд Тръмп. "Америка винаги ще предпочете независимостта и сътрудничеството над глобалното управление, контрол и доминация. Уважавам правото на всяка нация в тази зала да следва своите собствени обичаи, вярвания и традиции. САЩ няма да ви казват как да живеете или да работите, или кого да почитате. В замяна искаме само да уважавате нашия суверенитет", каза президентът Тръмп.

От своя страна българският премиер Бойко Борисов подчерта, че казаното от Гутериш съвпада до голяма степен с това, което многократно е коментирано в България. Той заяви, че не е оптимист, въпреки че всички говорят за мир.

"В речта на президента Тръмп прозират няколко неща - интересът на САЩ: няма да даваме повече пари за тези, които не ни уважават, няма да участваме там, където не ни уважават, не допускаме да ни се месят във вътрешните работи. Тези които не купуват газ от САЩ или други енергоносители, тези които си позволяват да намаляват цените, с което  пречат на американските компании, ще бъдат тежко санкционирани...", коментира премиерът Борисов.

Което виждам и мога да чета между редовете, - тези, които ще купуват руски газ в Европа, ще имат проблеми, каза още българският министър-председател.

Борисов изрази съжаление, че с подкрепата на опозицията у нас са били блокирани концесии за  добив на газ. "Когато цената на руския газ се вдига, както в момента, а това е пазар, цените не могат да се спрат, изведнъж всички казват - ама ще стане по-скъпо парното, ще стане по-скъп хлябът. Еми да, когато ние искахме и имаше желаещи да добиват газ и цената да е ниска, вие протестирахте. Така че сега не виждам друг изход", коментира премиерът.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари