НАЧАЛО » интервюта

Богомил Манчев: Докато отидем с каската и кирката на обекта АЕЦ „Белене“ трябват две години и половина

Председателят на

fb
3E news
fb
01-07-2020 09:07:41
fb

Четири неща е необходимо да се направят по отношение на проекта за АЕЦ „Белене“. Това каза в сутрешния блок на Би Ти Ви председателят на Булатом и енергиен експерт Богомил Манчев. На първо място той постави лицензирането на площадката. Въпреки че тя има лиценз и сеизмичното действие не се е променило е редно да се направят опреснителни анализи, нов преглед..
 
Второто касае лицензирането на техническия проект от АЯР. „Техническият проект трябва да бъде лицензиран. Той е в Агенцията за ядрено регулиране ()АЯР) и поради спирането на проекта през 2012 г. е минал всичките си ревизии и е готов за подпис, но, поради изтеклото време и след Фукушима и, въпреки че този проект има стрес тест, създателя на проекта, тоест руската страна, по искане на НЕК, която е собственик на проекта е необходимо да направи анализ на изменените нормативи, които са валидни към днешна дата в европейската общност и пункт по пункт да напише кой е валиден и кой не. Това трябва да бъде прието от нашия ядрен регулатор“, подчерта Манчев.

„Ако има доста сериозни изменения в нормативната уредба, които карат проекта да бъде преработен, значи този проект има проблем. Ако няма, регулаторът подписва лиценза и казва тези неща, които трябва да се поправят по времето на работен проект, по график и дава лиценз“, допълни той.

„Четвърта точка, която много се дискутира е т.нар. ОВОС. ОВОС-а може да се преработва само когато смените ядрената инсталация, защото третира как влияе върху околната среда изхвърляното съдържание от съответната инсталация. Ядрената инсталация е тази, която изхвърля радиоактивни неща в атмосферата и има допустими норми“. По думите на председателя на „Булатом“,  проектът е проверяван и данните са, че изхвърлянията ще са  много под нормите“.


По повод необходимостта от нотификация, Манчев обясни, че преди 8 години е имало един инвеститор – RWE, а сега предстои избор на нов. „Дали ще бъде консорциума между „Росатом“, „Фраматом“ и „Дженерал Електрик“, китайската или южнокорейската компании е въпрос на процедура. След като се ситуира новият собственик -  НЕК плюс някой си, това вече ще е новият собственик, който ще започне да структурира проектната компания. По време на структуриране на проектната компания той трябва да подаде заявление към Европейската общност, първо, че няма да нарушава антимонополните права. Второто нещо е да поиска пренотификация. Целият този процес отнема осем месеца“, обясни той.

Единственото нещо, по думите му,  което трябва да се прави от българската държава и в частност от МРРБ се отнася до строителното разрешение. „То има давност и тя е изтекла. За да почне да се строи ядрената централа АЯР трябва да е одобрила техническия проект“, каза той.

Докато се избере стратегическия инвеститор, докато се структурира проекта и „докато отидем с каската и кирката на обекта са две години и половина“, уточни Богомил Манчев.  Това обаче може да стане при много стегнат режим на работа. На този фон той обърна внимание на влиянието на политическия фактор – предстоящите през следващата година избори за нов парламент, а след това президентски. „Ние си имаме политически живот, който влияе по някакъв начин на икономиката“.  „Смятам, че ще са две години и половина, защото процесът вече се забави и заради коронавируса,“ посочи Манчев, като припомни, че това е причината и стратегическите инвеститори да не могат да дойдат в страната ни и да получат достъп до т.нар. информационна стая.

„Ще има отпор. В това съм убеден“, каза още той в отговор на въпрос дали е възможно европейските институции да създадат проблем, като се позова на проекта за АЕЦ „Пакш 2“ на Унгария, която мина през много сложни и трудни процедури. Проблем ще има, но това да не може да излезем и да победим, това не мога да си го обясня. Освен ако държавата не се откаже, каза още Богомил Манчев.

Консорциумът между „Росатом“, „Фраматом“ и „Дженерал електрик“ подкрепя  политически проекта, заради присъствието на Франция и САЩ. В момента „Дженерал електрик“ произвежда най-добрата турбина, припомни експертът.  Освен това го улеснява и финансово, тъй като „Дженерал електрик“, както и „Фраматом“ са готови да бъдат като стокови доставчици – да доставят оборудване, да се изгради централата и когато започне да генерира пари тогава да започнат да си връщат вложенията.

Богомил Манчев не за пръв път припомни, че този проект е предвидено да работи на пазарен принцип.

На въпрос за цената на АЕЦ „Белене“ председателят на „Булатом“ припомни, че „ние сме купили ядрения остров“ и това има значение.

Той не отрече и, че има голяма възможност някой да ни натисне и да ни каже, че няма да правим проекта за централата, но и няма отговор на въпроса какво ще правим тогава с реакторите. В коментар за твърденията, че тези реактори могат да бъдат построени на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, Богомил Манчев също не за пръв път заяви, че цялата процедура, докато се стигне до строителството им ще отнеме 15 години. „Те вече (реакторите) лежат две години на площадката ( Белене) и трябва да се каже лежейки толкова година на площадката годни ли са“, постави въпрос той, като не подмина и въпроса за огромните загуби, които страната ни би могла да понесе при поредна загуба на реакторите.

„Може да бъдат годни, ако са добре съхранявани, но това са огромни пари за съхранение на подобно оборудване“, каза той. В момента по думите му оборудването се съхранява добре от руска страна, има подписано удължаване за поддържане на съхранението и разбира се с надежда за участие и на руската страна.

 

технически проект на АЕЦ
АЯР
Богомил Манчев
нотификация
АЕЦ Белене
По статията работи:

3E news