НАЧАЛО » интервюта

Антон Иванов: Някои части от либерализирания енергиен пазар може да прегреят

Не е ясно защо още не се представя докладът на Световната банка за модела на свободния пазар на еленергия

fb
3E news
fb
23-11-2016 01:25:00
fb

Очевидно Световната банка е издала няколко варианта на доклада за либерализиране на пазара на електроенертия. Очевидно по тези доклади има разминавания с министерството, поради което те не стигат по-далеч от администрацията. Това коментира пред БНР енергийният експерт Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум. Според него либерализираният пазар на електроенергия вече е напреднал значително и все по-необходимо става взимането на решение.

"Либерализираният пазар много бързо напредна. Вече обхваща над 50 процента от потребителите в България и задържането на много ограничения регулиран пазар в старите рамки става все по-трудно", коментира в ефира на националното радио експертът.

"Належащо е да се вземе най-накрая решение по отношение на начина на подпомагане на онези, които са уязвими (енергийно бедни) и съответно да се определи как да се разбере дали един потребител е уязвим и е в категорията на платежоспособни потребители на електрическа енергия, така че по-скоро нуждата ще ни тласне към това да се вземе решение, отколкото подготовката на доклад на Световна банка или на друг", каза още Антон Иванов.

"Очевидно ни е страх да артикулираме идеите си и затова предпочитаме те да бъдат изречени от някой страничен. Така излиза, след като от толкова дълго време този доклад не вижда „бял свят“, а ние знаем от министър Петкова, че е готов отдавна", допълни Антон Иванов.

По отношение на това, че 50% от потребителите вече са на свободния пазар, експертът уточни, че става въпрос не само за голямата индустрия, но и за малките и средни предприятия. "Очевидно е, че имат изгода от това", каза той, като уточни, че така потребителите са в пряк контакт с търговеца, с доставчика на услугата. Освен това сметките им за ток са и по-ниски. Като пример Антон Иванов посочи, че на свободния пазар например сметката на един малък хотел е с 5 до 10 процента по-ниска и собственикът има възможност "да комуникира с доставчика и да следи и постига по-добри условия за нуждите си".

В отговор на въпрос защо няма интерес от страна на битовите потребители, експертът уточни, че от тяхна страна няма готовност от една страна, а от друга "няма да постигнат кой знае какво по отношение на цените"."Те биха могли да постигнат някаква отстъпка, но тя ще е под 5%". Затов, по думите на Иванов, в момента оставането на битовите потребители на регулирания пазар ги прави по-защитени и не ги кара да се чувстват длъжни да следят "някаква материя, която не (им е) е ясна".

"Друг е въпросът, че позицията на държавата изглежда е възпираща по отношение на битовите потребители, за да запази един минимален дял на регулирания пазар, защото, ако падне под определен обем от доставки, ще стане изклюително трудно да бъде управляван", уточни още Антон Иванов. По думите му, вероятно насърчаване от страна на държавата за излизане на битовите потребители ще има, но "когато държавата си изясни позицията за (енергийно) уязвимите потребители". Той припомни, че неотдавна вече бе представен един модел за такъв тип потребители, който не е бил лош. В този смисъл експертът изрази изненада, че не се е преминало и към втората стъпка. "И сега се дават от порядъка на 300 милиона лева, а това, според разчетите за уязвимите потребители, е по-малко като сума", обясни той. 

Според Иванов за първоначалния старт на пълното отваряне на пазара и за бита биха могли да се намерят средства и по европейска програма. В същото време Атой бе категоричен, че проблемът не е финансов.

"Не смятам, че проблемът е финансов", подчерта той, като в същото време допълни, че "Не се казва какъв е проблемът, а да изчакаме". В тази връзка той прогнозира, че докладът на Световната банка ще бъде представен в последния момент.

"Моята прогноза е, че правителството точно преди да напусне ще стовари този доклад, пък който ще да се оправя с него, а това не е коректно, меко казано, защото темата е важна и да се остави така, за довиждане не е добре, но натам отиват нещата", коментира още той.

В допълнение експертът предупреди, че забавянето при осъществяването на мерките за освобождаването на пазара, при положение, че той вече е стартирал, може "да доведе до риск от това либерализираният пазар да прегрее в някои свои части, което е опасност и което не би трябвало да се допусне".

"Търговците, за да се конкурират с регулирания пазар предлагат условия, които са на ръба на възможностите им. Едно по-рязко изменение на условията ще се отрази негативно на търговците, а понеже нашият пазар е малък, ще има доста негативно влияние върху концепцията за прилагане на либерализирания пазар", каза той. В заключение експертът прогнозира, че е логично очакването за ръст до 5% на цените на електроенергията.

 

 

либерализиране на енергийния пазар
регулиран пазар на електроенергия
Антон Иванов
По статията работи:

Маринела Арабаджиева