НАЧАЛО » интервюта

Амбициите на ЕК за въглеродна неутралност увеличават значимостта на АЕЦ „Белене“

България трябва максимално бързо да се насочи към строежа на атомна централа, смята проф. Атанас Тасев

fb
3E news
fb
04-12-2019 04:12:46
fb

Изграждането на проекта АЕЦ „Белене“ у нас изглежда съвсем реалистично. Той не е изцяло руски, инвеститори в него ще са още Франция, САЩ и България. Това заяви пред Bloomerg TV енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Според него наличието на множество инвеститори позволява да стане ясно още от настоящия момент, че процесът по изграждането и управлението на централата ще бъде абсолютно прозрачен. „Това е постижение към днешния етап на развитие на ситуацията в България“. Експертът коментира и мястото на страната ни в европейската борба с климатичните промени. Той отбеляза, че според плановете на Европейската комисия до 2030 г. подлежат на ликвидация 44% от германските ТЕЦ-ове, 91% от полските и 100% от българските.

“Европейския съвет може да спре ентусиазма на ЕК за пълно денонсиране на всички досегашни договорености“, изтъкна Тасев. „Европа има принос в световния въглероден отпечатък с 9%. Дори да се занулят тези стойности – това няма да окаже никакво влияние, а разходите, които трябва да бъдат направени, са колосални“.

По негови думи България трябва максимално бързо да се насочи към строежа на атомна централа. Ядрената енергетика е един от факторите, които ще благоприятстват намаляването на въглеродния отпечатък в света“.

въглеродна неутралност
ЕК
АЕЦ Белене
ядрена енергетика
Атанас Тасев
По статията работи:

3E news