АКИБ: Очевидно има манипулация на цените на тока на БНЕБ, надяваме се КЕВР да разплете казуса

Васил Велев
Източник: БГНЕС

Трябва да има прозрачност на сделките на енергийната борса. У нас сделките в рамките на деня са анонимни, но в Румъния не е така, следователно не европейски регламент пречи на прозрачността. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АКИБ/ Васил Велев в интервю за БНР.

Велев припомни, че АКИБ и Асоциация „Свободен пазар“ сезираха Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ за твърде високите цени, на които се продава електрическата енергия за бизнеса на Българска независимата енергийна борса /БНЕБ/. Сигналите са от първите дни на октомври, а днес КЕВР реши да започне първото си разследване за това има ли на основание за подобно покачване цената.

„Имало е и други случаи, когато сме имали основателни подозрения за пазарни манипулации и търговия с вътрешна информация, но сега, след промените в Закона за енергетиката, КЕВР има правата да разследва и наказва такива действия. Освен, че цените са екстремно високи, електроенергийните борси около нас търгуват на по-ниски цени, което ни кара да мислим, че това е вътрешна причина, а не международно явление. За нас са необясними тези аномалии - за един близо два пъти разлика има за едни и същи час една и съща електроенергия. Очевидно, едното от двете числа не е пазарно и става дума за манипулиране на пазара и сделки между свързани лица, които целят лично облагодетелстване. За нас, това е очевидно. Надяваме се и вярваме, че КЕВР ще успее да разплете тези история“, коментира Васил Велев по програма "Хоризонт" на нациналното радио.

Председателят на АИКБ обясни схемата, по която, по мнението на двете организации, става манипулирането на борсовата търговия: „…Защото очевидно има манипуация. Използва се концентрирана пазарна сила в няколко дружества на БЕХ, които са големи производители на енергия, които манипулират пазара. Това става последния начин - на пазара ден напред се поставя долен праг много висок и който има нужда непременно да закупи електроенергия и не иска да рискува да чака следващия ден, а няма друго предлагане, освен това, което е очевидно в сговор за високи цени, купува на високата цена. На следващия ден, за същия час, същите продавачи най-вероятно продават на два пъти по-ниска цена очевидно на свои хора, които знаят, че може такава сделка да се случи, защото в пазара "в рамките на деня" няма състезание на поръчки. Там аз мога да съм заявил цена 150лв., а вие - 100 лв. и продавачът вместо да предаде на мен, да продаде на вас, защото печели по друг начин“.

Явлението „безспорно влошава бизнес климата“ и гони инвеститорите, тъй като те не могат да планират стойността на продаваните продукти в зависимост от пазара ден напред на електроенергийната борса, категоричен е Велев. Електроенергията е основният енергоизточник у нас и тя се отразява в най-голяма степен на инфлацията и конкурентоспособността, обясни той.

По данни на ЕСО, внасяме повече енергия, отколкото изнасяме, защото в съседните пазари тя е по-евтина и търговците я купуват оттам, допълни председателят на АИКБ.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари