НАЧАЛО » интервюта

АЕЦ „Белене”: Ще строим ли втора атомна и колко струва протакането на решението за рестарт на проекта

Срещу схемата за изграждане на АЕЦ "Белене" не може да се намери икономически аргумент, според вицепремиера Дончев, 6 млн. лева годишно ще струва съхранението и опазването на оборудването годишно, обясни министър Петкова

fb
3E news
fb
21-05-2018 10:07:00
fb


Ако нищо не се прави с оборудването на АЕЦ Белене, това не означава, че няма да се генерират разходи. Оборудването трябва да се съхранява, ще се изразходват средства за охраняването му. Това ще струва на НЕК средно минимум 6 млн. лева на година. Това каза в предаването „Тази сутрин” на  bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Най-лошият сценарий за АЕЦ „Белене” е да не направим нищо. При този вариант трябва да отпишем вложените до момента 3 млрд. лв. и пред Националната електрическа компания (НЕК) и респективно Българския енергиен холдинг (БЕХ) стои риска от декапитализация, уточни Петкова.

За варианта да се продаде оборудването за АЕЦ „Белене” тя напомни, че такъв опит е направен през 2007 г. и е станало ясно, че няма как да продадем оборудването без сериозна загуба.

Според правителството в момента най-оптималният вариант е държавата чрез НЕК да участва чрез апрот на активите и да се привлече в реализацията частен инвеститор. Предвидено е държавата да не се ангажира с гаранция или дългосрочен договор за изкупуване на електроенергия, уточни енергийният министър.

Има заявен интерес към проекта за АЕЦ "Белене"  от няколко инвеститора - Framatom, която е част от холдинга на EDF, френската Areva и китайската CNNC, подчерта министър Петкова. Така тя обясни очакването си, че процедурата за избирането на стратегически инвеститор ще бъде успешна. Според министър Петкова предположенията, че CNNC ще купи руското оборудване и при изграждането на централата ще го замени с китайско от същия тип ВВЕР са нелогични. Ние имаме лиценз на площадката, одобрен е ОВОС-ът, Европейската комисия нотифицира проекта, ако се смени оборудването, цялата процедура трябва да започне от самото начало, каза тя.

През миналата седмица правителството внесе в Народното събрание доклад в три възможни варианта за изграждането на АЕЦ "Белене".

Първият от тях е да не се прави нищо с активите и пасивите на проекта, което означава загуба на 3 млрд. лева, вложени в него. Годишно разходите за поддържане на това оборудване са в размер на малко над 6 млн. лева. Този вариант крие риск и за декапитализация на Националната електрическа компания (НЕК) и съответно - заплаха за цялата енергийна система, заяви енергийният министър.

Вторият вариант предвижда продажба на оборудването. Подобни опити вече са правени и е почти невъзможно да се случи. А дори да се намери купувач, евентуална сделка ще е свързана със сериозни загуби - съоръженията ще се продават като втора употреба и не само няма да може да бъде постигната платената цена за съоръженията, но оценката в такива случаи е изключително ниска. Имаме опит с продажбата на първото оборудване на за АЕЦ "Белене", припомни министър Петкова.

Третата опция, разгледана от правителството, е строителство на АЕЦ "Белене". Няма как това да стане като държавен проект, защото НЕК няма нужните средства, а и още през 2004 година беше предвидено да се търси стратегически инвеститор, посочи още енергийният министър.

При изцяло частен проект на АЕЦ-а обаче ядреният риск остава за България и затова този вариант не е много удачен, посочи още енергийният министър. Най-оптималният вариант е държавата чрез НЕК да участва с апортна вноска на активите - материални и нематериални и да бъде привлечен стратегически инвеститор. Става въпрос за оборудване за повече от 3 млрд. лева, чието апортиране най-вероятно ще осигури поне блокираща квота за българската държава чрез държавната НЕК в проекта, обясни министър Петкова. През изминалата седмица след внасянето на предложението в НС стана ясно, че предстои да бъде правена пазарна оценка на проекта и едва тогава ще стане окончателно ясно с какъв дял ще можем да влезем в проекта.

Ако бъде одобрен от депутатите, този вариант ще бъде изпълнен на напълно пазарен принцип - без държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на енергията, подчерта министър Петкова.

Енеергийният министър обясни, че моделът за финансиране и изграждане на АЕЦ "Пакш" 2 не е удачен за България. При него държавата държи 100% от проектното дружество и то ще получи целеви кредит от Русия при фиксирани лихви, като изплащането на кредита става от самото дружество, което експлоатира централата. Това  означава определен ангажимент на държавата, което се отхвърля у нас, обясни Петкова.

Енергийният министър беше категорична, че ситуацията от 2012 година, когато предишното правителството на Бойко Борисов спря проекта, се е променила съществено. "Не трябва да пренебрегваме политиката на ЕК за големите горивни инсталации", каза тя. Тя призова за трезва оценка за случващото се в сектора и допълни, че България обжалва решението за по-сериозните екологични норми за горивните централи и отделно подготвяме дерогация за българските въглищни централи, защото те произвеждат 40% от необходимата електроенергия у нас.

Темата за АЕЦ "Белене" и намерението на правителството да рестартира проекта коментира и вицепремиерът Томислав Дончев по NOVA тв.  "Този път тръгва по различен начин. Този път никой не казва, че държавата ще дава пари или ще гарантира инвестицията на някого. И когато се организира честна, прозрачна, конкурсна процедура, чрез която да бъде избран най-добрият инвеститор, това е най-силната гаранция, че този проект има икономическа перспектива".

Дончев беше категоричен, че срещу тази схема икономически аргумент не може да бъде намерен: "Аргументите, които се формулират против, са само политически".

"Да, ако той бъде построен, реакторите ще бъдат руски, но по причина, че България вече притежава тези реактори и си ги е платила даже. С какви други технологии ще бъде завършена централата зависи от самия инвеститор", поясни вицепремиерът.

Българското правителство реши да поиска от парламента на вдигне забраната за развитието на АЕЦ „Белене“, докато се подготвя да привлече чуждестранни инвеститори за съживяването на проекта, предава днес и Reuters.

Китайската държавна компания CNNC потвърди интерес в проекта. Българският министър на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че балканската държава планира да обяви конкурс до края на годината, за да избере стратегически инвеститор за централата, за която се смята, че ще струва най-малко 10 милиарда евро. Тя покани френската компания „Фраматон“ да участва. Европейската инвестиционна банка съобщи, че ще разгледа проекта.

„Ако няма интерес на пазара, ще има две възможности за проекта – продажбата на оборудването, което не може да бъде направено при добри условия или инсталирането на един от наличните реактори в АЕЦ „Козлодуй“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

АЕЦ "Белене"
сценарии
оптимален вариант
апрот на активите
частен инвеститор
Framatom
френската Areva
китайската CNNC
разходи
продажба на оборудването
НЕК
моделът АЕЦ "Пакш" 2
По статията работи:

Галина Александрова