Аднан Амин, МАВЕ: Когато измислихме компютъра не си представяхме как тази кутия ще промени света, с новата енергия е същото

Източник: novatv.bg

Автор: Методи Владимиров, NOVA ТВ

От 1 юли с решението на Комисиията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ новите цени на тока, парното и природния газ вече са в сила. Междувременно, в рамките на българското председателство, Европа реши - над 30 % от енергията трябва да идва от слънце, вода или вятър.

Къде обаче е пресечната точка и готова ли е България за подобна стъпка? Ако сега на всеки три месеца токът и синьото гориво поскъпват, какво ще се случи, ако сменим традиционното електричество с ток от природата?

Репортерът на NOVA Методи Владимиров се срещна с генералния директор на Международна агенция за възобновяема енергия - Аднан Амин, генерален директор на Международна агенция за възобновяема енергия /МАВЕ/, който коментира какво би се случило, ако увеличим значително и дори  преминем изцяло на възобновяема енергия.

Добре дошли в България, как се чувствате в нашата страна?

- Много интересна държава. Това е първото ми посещение в София. Имате богата история. Сега сте част от Евросъюза и пред Вас има огромен хоризонт. Бяхте и председател, коментира Аднан Амин.

Нашето председателство приключи, но енергетиката беше основна част от него. Каква е вашата оценка?

- Беше добро председателство, особено в енергетиката. Имаме нови европейски цели за възобновяеми енергийни източници и мисля, че това беше голямо постижение, а България имаше важна роля в него.

Но когато говорим за енергетика, повечето хора в България свързват тази дума с газ и традиционно електричество, а не толкова със зелената енергия.

- Мисля, че трябва да свършите много, много работа, за да покажете на хората, че светът извън България се променя много бързо. Виждаме предизвикателства. Фотоволатичните централи например. Там имате огромен потенциал. Светът и енергетиката в частност, се променят драматично бързо и всяка една държава трябва да помисли какво да направи, защото не говорим само за чиста енергия, говорим за икономиката, говорим за пари, за работни места.

Добре, казвате, че всяка държава трябва да направи нещо, но как да обясним защо?

- Ще го кажа така - преди години имахме стационарни телефони. Телефони с кабел. Да, можеш да набереш някого и да му се обадиш. Днес вече имаме умни телефони и с тях може да се обадиш на когото решиш, но можеш да си където решиш по света и си свободен да говориш с целия свят и да правиш неща, които преди години нямаше как да се случат. Същото е с енергетиката- минаваме през нов период. Появяват се нови източници, можем да следим всичко в реално време- къде има нужда и от какво, къде е потенциалът.

Тук обаче може би ще има хора в България, които биха Ви прекъснали и казали - „Да, но традиционният телефон е много по-евтин от смартфоните”?

- Колко стационарни телефона имате в България? Времето им свърши. Вижте това е проблемът.  В първите години новата енергия беше много, много скъпа. Вие започнахте една много амбициозна стратегия, цената беше висока, но това се случи на много места. Има инструменти, които регулират цената и я правят много ниска. Аз например живея в Обединените арабски емирства, в Абу Даби,  вложи се много в солари и сега цената на тока е много, много по- ниска от всичко, което си представяте.

В този ред на мисли, виждате ли грешки или законодателни пречки в България?

- Не бих казал драматични грешки. Много страни се борят с това. Има измислени механизми за регулация и цената на тока определено може да е по-ниска.

Това обаче е насочено към големите централи. Какво е ще кажете за малките играчи, за домакинствата?

- Хората, които инвестират, имат право да продават тока, който произвеждат и остава. Той трябва да се върне в системата, а хората да имат право на това и да печелят. Това е модерната икономика. Когато измислихме компютъра не си представяхме как тази кутия ще промени целия свят, сега с новата енергия е същото.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари