НАЧАЛО » българия

Westinghouse се подготвя за развитие на нов бизнес в България

Компанията отваря Европейският център за компетенции за проектиране на системи за управление в ядрената енергетика

fb
3E news
fb
13-02-2014 03:54:00
fb

Westinghouse Electric Company разширява офиса си в София в отговор на новите бизнес възможности и проекти в областта на ядрената енергетика в България. В новия офис ще бъде базиран и Европейският център за компетенции за проектиране на системи за управление в ядрената енергетика. Центърът ще работи и осигурява инженерна подкрепа при реализацията на ключови проекти в Европа за модернизация на системи за управление (I&C Systems) и при реализацията на проекти за изграждане на нови ядрени мощности. Разширяването на присъствието на компанията в България е подготовка за бъдещото развитие на проекта за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй с реактор AP1000®.

Разширяването на дейността на Westinghouse в България ще даде възможност на доказани български специалисти да работят и по проекти на компанията в рамките на Европейския съюз. Базирането на Европейския център за компетенции в София е резултат от оценката на компанията за високото ниво на професионализъм на българските ядрени специалисти и местните инженерингови фирми, имащи доказани технически познания и опит в областта на ядрената енергетика. Подборът на професионални кадри е един от съществените фактори при разработването на нови енергийни проекти в Европа.

„Центърът за компетенции в София е важна част от нашата стратегия за осигуряване на бързо и ефективно помощ и съдействие за клиентите и партньорите ни в Европа“, каза Хавиер Гонзалес, вицепрезидент и управляващ директор на Westinghouse за Южна Европа. “Разширяването на офиса ни в София подчертава нашата основна философия за създаване и развитие на талантливи кадри на пазарите, където работим, които да развиват нашите съвременни системи за управление. Това позволява на нашите клиенти да се възползват от най-новите технологии при модернизацията на техните информационни и управляващи системи.“

Westinghouse има дългогодишно присъствие на българския пазар. Между 2001 г. и 2007 г., Westinghouse успешно заменя всички системи за управление, несвързани с безопасността на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй. От 2009 г., инженерният екип на Westinghouse в България успешно е приключил или е в процес на реализация на множество големи проекти за доставка на системи за управление за клиенти в регион Европа, Близкият Изток и Африка (EMEA): Испания (АЕЦ ASCO), Южна Африка (АЕЦ Koeberg) и Швейцария (АЕЦ Beznau).

През ноември 2013 г., Westinghouse подписа договор с АЕЦ Козлодуй ЕАД за модернизация на системите за управление на Спецкорпус 3 (СК-3) в АЕЦ Козлодуй, припомнят от компанията. Договорът ще бъде пряко ръководен и изпълнен от Центъра за компетенции за системи за управление в София. Организационната структура на проекта е изградена по начин, при който около 70% от дейностите ще се изпълнят от екипа на Westinghouse в България, или от местни подизпълнители (ОСКАР Ел, Eнергосервиз АД и ЕНПРО Консулт), което допълнително ще затвърди България като водеща страна при реализирането на проекти за проектиране на системи за управление в Европа.

Продуктите и услугите на отдел Ядрена автоматизация в Westinghouse предлагат глобални решения с регионална насоченост, които гарантират безопасната и ефективна експлоатация на атомните електроцентрали в световен мащаб. Услугите и продуктите на отдел Ядрена автоматизация подобряват надеждността на монтираните в централите системи за управление, свързани и несвързани с безопасността чрез интегриран за отделните централи подход. Westinghouse предлага широк обхват от решения за внедряването на съвременни системи за управление, както в работещи атомни централи, така и в проекти за изграждане на нови ядрени мощности. Обхватът включва разработване на стандартни продукти, проектиране, изграждане и тестване на системи за управление от най-ново поколение, включително сервизно обслужване на оборудването от внедрените системи за управление, осигуряване на съдействие по време на ремонтни кампании и предоставяне на курсове за обучение.

Westinghouse Electric Company, американска компания от групата на Toshiba Corporation(TKY:6502), е една от водещите компании на световния ядрен пазар и е водещ доставчик на продукти и технологии за изграждането и поддържането на ядрени централи по света. През 1957 година в Шипингпорт, САЩ, Westinghouse Electric за първи път в света пуска в експлоатация реактор с технология вода под налягане. Днес, технологиите на Westinghouse Electric са в основата на повече от половината работещи по света ядрени реактора, включително над 50% от действащите в Европа.

 

 

 

АЕЦ
Westinghouse
ядрена енергетика
По статията работи:

Маринела Арабаджиева