US доклад: 2016-та е "черна" година за климата

Тенденцията за затопляне продължава, сочи документът

2016-та е била поредната "черна" година за климата - отбелязани са температурни рекорди и безпрецедентни равнища на океаните и на емисиите на парникови газове. Това се казва в годишен доклад на Американското управление за океанографски и атмосферни изследвания и Американското метеорологично дружество, цитиран от Франс прес и БТА.

Планетата продължава да се затопля и няма признаци на забавяне на този процес, заявяват цитираните в доклада близо 500 учени от над 60 страни. Няколко ключови индикатори като температурите на повърхността, нивото на океаните и емисиите на парникови газове също са надминали рекордните стойности от 2015 г., отбелязва АФП.

"Температурните рекоди от миналата година се дължат на комбинацията от тенденции за дългосрочно затопляне на климата и на силното течение "Ел Ниньо" в началото на годината", се казва в доклада.

Ледниците по света са се свили за 37-а поредна година. Миналата година те са отстъпили със средно около 1 м, отбелязва Асошиейтед прес. Отбелязани са проливни дъждове и суша, както и тропически циклони, съобщават учените в документа.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари