Kaufland България и Challenge обединяват усилия в битката със замърсяването с пластмаса

Компанията подкрепя вдъхновяващия опит на двама сърфисти да изминат 300 км по вода в първото морско уиндсърф предизвикателство и тяхната кауза за картографиране на плаващите морски отпадъци между Дуранкулак и Резово

Източник: Kaufland България

Kaufland България ще подкрепи опита на сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев за скоростно изминаване на разстоянието от Дуранкулак до Резово с уиндсърф. Предизвикателството WIND2WIN е в подкрепа на каузата "Черно море, свободно от пластмаса" и е в контекста на политиката на Kaufland България за отговорно отношение към околната среда и обществото.

Единствено със силата на вятъра и човешкия дух Илияна и Йоан ще се опитат за два дни да преминат по протежението на източната граница на България. Двамата наричат разстоянието „Ком-Емине по вода“. Предизвикват се да го преодолеят, за да насочат общественото внимание към замърсяването на Черно море с пластмаса.

По целия маршрут сърфистите ще бъдат придружавани от морски биолози на борда на моторна лодка, оборудвана с портативна апаратура. Те ще изследват проби морска вода, взети по време на плаването, за да установят нивата на чистота, състоянието на морската екосистема и нейната биологична активност. Учените също ще наблюдават и картографират плаващи морски отпадъци по трасето.

„Целта е да направим „снимка“ на екологичното състояние на крайбрежните води по българското Черноморие“, каза Йоан Колев. Според него мониторингът ще запълни сегашните пропуски в познанието за плаващите морски отпадъци и така ще допринесе за адекватни мерки срещу пластмасата в Черно море.​

Kaufland вече обяви публично ангажимента си да намали с минимум 20% използването на пластмаса във всички държави, в които оперира, до 2025 г., да подсигури на 100% рециклируемостта на пластмасовите опаковки на собствените марки продукти и до края на 2019 г. целенасочено да изключи от асортимента си определени артикули от пластмаса. Затова и в контекста на своето отговорно отношение към околната среда и обществото Kaufland България съдейства за реализирането на вдъхновяващия WIND2WIN Challenge.

„Колкото повече съмишленици има каузата, толкова по-успешна ще бъде тя. Затова се радваме, че от Kaufland България се свързаха с нас, за да обединим усилия в битката със замърсяването с пластмаса“, каза Илияна Стоилова.

Очаква се експедицията да започне при благоприятни условия до края на септември: вятър с посока север-североизток и със сила 8-10 м/с. Затова точната дата ще бъде определена дни преди старта.


За предизвикателството ще бъде сниман филм. Той ще документира плаването и ще покаже как силата на вечно променящата се природа мотивира човека да се движи напред, но без това да е самоцел, а в името на значима обществена кауза.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари