НАЧАЛО » българия

EVN внесе възражение срещу проекта на ДКЕВР за поредно орязване на цените на тока

fb
3E news
fb
27-12-2013 05:48:00
fb

 

EVN България официално изрази несъгласието си от намерението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ да намали цените на тока от 1 януари 2014 г. Електроразпределителната компания внесе днес 27 декември възражение срещу проекта на енергийния регулатор за нови цени на тока. Проектът предвижда трето поред намаление на цената на електроенергията за последните 10 месеца (от 5 март 2013, от 1 август 2013 и предстоящото от 1 януари 2014 г.), припомнят от дружеството.

"Въпреки че решението е обявено от регулатора като поредна стъпка към стабилизиране на системата, то на практика води до още по-голямо дебалансиране в енергийния сектор и дискриминация на едни и същи участници в него. Поредното намаление на цените е отново за сметка главно на последните звена в системата – ЕРП и Крайни снабдители (EVN България Електроразпределение и EVN България Електроснабдяване), се подчертава в документа.

Според EVN, с предложените в проекта цени общото увеличение на цените на електроенергията от приватизацията на ЕРП-тата през 2006 г. досега ще бъде 45%: 36,4% са към Национална електрическа компания (НЕК) и производителите на електроенергия, 7,5% - директно към държавния бюджет чрез ДДС, докато увеличението за дружествата на EVN България през тези години e едва 1,1 %.

По мнението на експертите на енергийното дружество, проектът на ДКЕВР повдига следните въпроси:

              - 2014: ЕРП 16,6%, НЕК и производители 83,4%

EVN
цени на тока
ДКЕВР
По статията работи:

Галина Александрова