НАЧАЛО » българия

Eurelectric сигнализира няколко еврокомисари заради искането на лицензите на частни дружества у нас

ДКЕВР и държавните институции са се намесили неправомерно и по дискриминационен начин в полза на държавната НЕК, смятат от организацията

fb
3E news
fb
10-04-2014 03:57:00
fb

Европейската асоциация на енергийни компании Eurelectric е сигнализирала няколко европейски комисаря заради исканото отнемане на лицензите на тримата крайни снабдители в България. Във свое писмо организацията е изпратила сигнал до енергийния комисар Гюнтер Йотингер, комисаря по конкуренцията Хоакин Алмуния, комисаря по въпросите на вътрешния пазар и услугите Мишел Барние и директора на ACER Алберто Поточник. Според институцията целта на държавният регулатор у нас е да отнеме лицензите на крайните снабдители „в полза на действащия държавен монопол“.

„Действията, предприети от българските власти, целят да подкопаят доверието в общите европейски принципи за равнопоставеност, справедливост и прозрачност“, смятат още от Eurelectric. Според сдружението предприетата от ДКЕВР процедура за отнемане на лицензиите е прецедент за страните от ЕС. Компаниите EVN Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро и „Енерго-Про Продажби“ имат важна роля в доставките на електроенергия на регулирания пазар, както и в изкупуването на зелена енергия от малките производители. Тяхно задължение е, заедно с НЕК, да изкупуват цялото количество зелена енергия, която се произвежда у нас.

От Eurelectric припомнят, че процедурата е започнала след оплакване на НЕК към регулатора, в което общественият доставчик е поискал да му бъдат възстановени близо 400 млн. лева във връзка с изкупуването на зелена енергия. Трябва да се знае, че енергийният министър Драгомир Стойне, който е принципал на НЕК, твърдо подкрепя и публично провокира започването на процедурата от ДКЕВР.

В интерес на истината на регулаторната политика и практика в България са били в основата на финансовия дефицит в електроенергийната система, не на последно място заради липсата на приходи за закупуване на зелена електроенергия, които трябва да бъдат утвърдени от комисията, обясняват още от компанията.

В този смисъл поведението на ДКЕВР ще доведе до разнообразни търговски спорове между енергийните компании в сектора. В конретния случай регулаторът и държавните институции се намесили неправомерно и по дискриминационен начин в полза на държавната компания НЕК, смятат от Eurelectric.

Ние сме изправени пред безпрецедентната ситуация, в която компании от ЕС, инвестиращи в друга държава от общността, са все по-често под натиск и в риск от отнемане на лицензите им, защото те стриктно се придържат към националното и европейско право, допълват от организацията. Оттам смятат, че подобни действия са на път да бъдат предприети и в други страни от региона, както е Молдова.

Eurelectric и нейните членове искат да допринесат за по-добра инвестиционна рамка в Югоизточна Европа и страните, обхващащи Енергийна общност. Сегашните тенденции обаче трябва да се разглеждат като връщане назад на всички подобни опити.

Eurelectric
Еврокомисия
проблеми
ДКЕВР
лицензи
По статията работи:

Георги Велев