НАЧАЛО » българия

EurActiv: България се опитва да затопли отношенията си с Русия

fb
3E news
fb
11-03-2015 10:50:00
fb

България се опитва да затопли отношенията си с Русия на фона на захладняването, настъпило след отменянето на големи руски енергийни проекти и след като страната подкрепи санкциите на ЕС, предаде EurActiv.

Българският вицепремиер Ивайло Калфин заяви, че е имал неформален разговор с руския си колега Аркадий Дворкович по време на посещението си в Москва в края на миналата седмица. То последва подобна визита на италианския премиер Матео Ренци от миналия четвъртък, който потърси помощта на руския президент Владимир Путин за овладяването на хаоса в Либия.


Западът до голяма степен изолира Путин, чиято страна е обект на санкции от страна на ЕС и САЩ заради анексирането на Крим и подкрепата й за проруските бойци в Източна Украйна.


„Целта на моята визита бе да разблокираме нашите отношения“, каза Калфин и добави: „Нормалният диалог трябва да бъде възстановен преди да достигнем етапа на визити на високо ниво“.


България, някога лоялен съветски съюзник, обтегна отношенията си с Москва, като допусна разполагането на три малки американски бази на своя територия и като отмени три руски енергийни проекти – петролопровод, свързващ черноморското й крайбрежие с гръцкото егейско крайбрежие, ядрена електроцентрала с мощност 2000 мегавата, и газопровода „Южен поток“, който трябваше да преминава по дъното на Черно море, за да доставя 63 млрд. куб.м. руски газ до Балканите и Централна Европа, посочва EurActiv, цитирана от агенция Фокус.

Ивайло Калфин
визита в Москва
енергийни проекти
американски бази
По статията работи:

Галина Александрова