НАЧАЛО » българия

EК ще предложи „Южен поток” да бъде освободен от изискванията на Третия енергиен пакет

Промяната може да се осъществи по модела, използван при одобрението на газопровода ТАР

fb
3E news
fb
04-09-2014 04:52:00
fb

Eвропейската комисия настоява „Южен поток” да мине по процедура за освобождаване от нормите на Третия енергиен пакет, както е при модела на Трансадриатическия газопровод (TAP).Това съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на свой източник.

„Вариантът за извеждане на „Южен поток” от ограничителните мерки се разглеждат от представителите на Европейската комисия като единствено възможни”, твърди източникът, отбелязвайки, че руската страна засега не е готова да се обръща към ЕК с молба за освобождаване. Предварително съгласуване на този въпрос  по отношение на износа и анализа на последствията от руска страна показва, че подобно освобождаване ще изисква необходимостта от промяна на основните параметри на съгласуваният бизнес модел на проекта, твърди източникът.

За ЕК от ИТАР-ТАСС за съобщили, че „според процедурата инициаторите на проекта трябва да подадат заявка за освобождаване от ограничителните мерки до упълномощените органи за държавно регулиране за по-нататъшно насочване на запитването към Европейската комисия. За „Южен поток” заявка не е подавана”.

От Министерство на енергетиката потвърждават за ИТАР-ТАСС, че са изпращали документи до ЕК с молба за разглеждане на въпроса за освобождаване на „Южен поток” от действието на Третия енергиен пакет.

За началото на строителството на морската част от газопровода „Южен поток”, „Газпром” подготви модел, който е според изискванията на Третия енергиен пакет. Сухопътният участък ще се контролира не от „Газпром”, а от националните консорциуми на страните, повечето от които са в Европейския съюз. Въпросът за предоставяне на достъп на трети страни до газопровода се разработва, а тарифите ще се определят от местните оператори.

ЕК обаче настоява „Южен поток” да мине по същия път, по който е минал и ТАР. През месец май миналата година Трансадриатичския газопровод, който ще доставя азербайджански газ за Европа, беше освободен от Третия енергиен пакет на принципа „разделяне на собствеността”, т.е. на транспортиране и продажби и получи всички необходими разрешения от ЕК.

„Заявка за сваляне на ограниченията от проекта ТАР беше подадена през 2011 г. И на 16 май 2013 г. беше предоставено частично освобождаване, но проектът както и преди се реалзира в съответствие със законодателството на ЕС”, потвърждават за ИТАР-ТАСС от ЕК.

Засега обаче Русия не се е обръщала към ЕК с молба за освобождаване на „Южен поток” от действието на Третия енергиен пакет, тъй като има негативен опит от тази разрешителна процедура при строителството на „Северен поток”. Досега не са определени перспективите на газопровода OPAL, който е сухопътното продължение на „Северен поток”. През 2009 г. отклонението получи право за изключване от европейското регулиране по Втория пакет, което обаче беше отменено с влизането в сила на Третия енергиен пакет. А второто сухопътно разклонение NEL, което не можа да получи разрешение от ЕК, сега работи по общите правила и то успешно. Не получавайки от регулатора право на изключване, „Газпром” може да договорира мощностите на NEL в хода на процедурата open season, останалата част от газопровода се договорира от купувачите на газ от „Северен поток” (E.ON, GDF Suez и DONG), съобщава Прайм.

Южен поток
ЕК
Трети енергиен пакет
изисквания
ТАП
отпадане
По статията работи:

Георги Велев