Die Presse: Споразумение с България носи 38 млн. евро за EVN

Австрийският енергиен доставчик EVN постигна извънсъдебно споразумение с Националната електрическа компания на България (НЕК). Това доведе до положителен ефект върху консолидираните приходи, които през второто тримесечие на периода 2016/2017 г. са в размер на 38 млн. евро, пише вестник Die Presse, цитиран от агенция Фокус.

Постигната договорка намалява рисковете от това България да бъде осъдена от Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка (ICSID). Споразумението урежда стар спор от периода 2012-2013 г.

В понеделник от EVN България съобщиха, че по-рано през деня „EVN България Електроснабдяване“ ЕАД (EVN EC) и „Национална електрическа компания“ ЕАД (НЕК) са подписали споразумителен протокол, чрез който се съгласяват да погасят взаимни задължения чрез метода на прихващане съгласно Закона за задълженията и договорите. Конкретна сума не беше съобщена.

Протоколът цитира решение на  Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата, което определя решението на EVN EC да използва прихващане за погасяване на задължения като валидно. Задълженията са в резултат на прилагане на механизъм за компенсиране на разходи от изкупуването на енергия от ВЕИ между НЕК като „обществен доставчик“ и EVN EC като „краен снабдител“, съобщиха от електроразпределителното дружество.

От EVN подчертаха, че със споразумението, което урежда отношенията и води до отпадане на претенции от страна на НЕК към на EVN EC, отпада и основанието на КЕВР да продължи производството по отнемане на лицензията за дейността обществено снабдяване с електрическа енергия, издадена на дружеството.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари