НАЧАЛО » българия

800 млн.евро трябват за инвестиции в електропреносната мрежа в следващите десет години

Само така може да се гарантира енергийната сигурност и да се даде възможност за износ на по-големи обеми еленергия, смятат от ЕСО

fb
3E news
fb
31-10-2014 12:43:00
fb

От ноември Електроенергийният системен оператор  (ЕСО) започва да разработва нов десетгодишен план  за развитие на електроенергийната система на България. Той трябва да бъде готов до април 2015 г. и ще е с опция до 2024 г. Това заяви Стефан Сулаков, ръководител отдел „Енергийни режими” в Централното диспечерско управление към  ЕСО по време на Петата регионална енергийна конференция, организирана от Българския енергиен форум.  Както е известно на всеки три години ЕСО трябва да обновява 10-годишния план за развитие на електроенергийната система. Поради тази причина не се очаква да има съществена разлика в сегашния 10-годишен план, който е до 2022 г. и следващия – до 2024 г. По думите на Сулаков ЕСО ще подготви, както и досега песимистичен и оптимистичен сценарий.

Оптимистичният вариант в 10-годишния план на ЕСО, представен от Сулаков предвижда при годишно производство от 44 159 ТВтч през 2022 г. електроенергия излишъкът да достига 25% на сто. Този вариант включва  всички базови мощности, както и строителството на допълнителни мощности като хидрокаскадата „Горна Арда” и други екологизиращи мощности, плюс работа на пълна мощност на модернизираната ТЕЦ „Варна”, а и на ТЕЦ „Бобов дол”.

Този вариант предполага, че през 2022 г. ще има възможности за износ на ток за 1400 МВт.  Песимистичният вариант е разработен при прогноза за производство на 40 970 ТВтч, като при него излишъкът от произведена електроенергия е около 8%. Този вариант е разработен на база на очаквания за продължаващо изграждане единствено на мощности на ВЕИ през следващите години. При песимистичния вариант възможностите за износ са за едва 50 МВт.

По думите на Сулаков и в двата варианта е заложено подобряване на енергийната ефективност, което пък ще доведе до намаляване на потреблението в битовия сектор.

За да се компенсира излишъкът, както обясни Сулаков, може да се стигне до продажба на електроенергия на отрицателни цени, за да не се налага спирането на базови мощности, както и последващото им пускане, което предизвиква финансови загуби за централите.

В случай обаче на внос на електроенергия от Румъния има опасност за нарастване на излишъка от енергийни мощности в страната, като това допълнително може да предизвика финансови проблеми за централите, сочи прогнозата на ЕСО.

Според експертите от ЕСО в бъдеще трябва да се заложи на развитие на мрежата от 110 киловолта особено в района на София, заради увеличаване на натоварването. Предвижда се 200 подстанции от 110 киловолта да преминат на дистанционно управление. Системният оператор залага и на развитие на мрежата от 400 киловолта. За пореден път в плановете на ЕСО е заложено и изграждането на 400 киловолтови далекопроводи с Гърция и Турция, като се цели увеличаване на износа. Припомняме, че тези планове съществуват още от средата на 2000 години. По време на форума стана ясно, че американските ТЕЦ „AEC Марица Изток 1“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ поискаха да се увеличат пропускателните способности на мрежата. Така те ще могат да изнасят значителни количества ток за Турция и ще облекчат българската енергосистема.

Необходимите инвестиции за гарантиране на сигурността на електроенергийната система за следващите 10 години са в размер от 500 млн. евро, както и на още 50 млн. евро за постигане на стандартите за сигурност, посочи Сулаков. С необходимостта от модернизациите на общата сума достига до 800 млн. евро. За да бъдат осигурени тези средства обаче, цената на такса пренос според разчетите на ЕСО трябва да нарасне с 12 лв., което е почти сто процента увеличение в сравнение със сегашните нива.

ЕСО
инвестиции
далекопроводи
енергийна сигурност
По статията работи:

Георги Велев