НАЧАЛО » българия

7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще промени България, според посланик Марси Рийс

fb
3E news
fb
27-02-2014 11:18:00
fbИзграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" от "Уестингхаус" е проект, който ще трансформира България. Това заяви посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Марси Рийс, цитирана от БГНЕС.

Посланик Рийс е категорична, че проектът за нов ядрен блок ще бъде ползотворен не само за бизнеса в България, но и ще обогати българо-американското сътрудничество. Тя припомни, че през април 2013 г. е направено проучване, което е показало, че реакторите АР1000 са пригодни за площадката в АЕЦ "Козлодуй".

Посланик Рийс изброи и преимуществата, които България ще получи от реализацията на проекта по технология на "Уестингхаус". На първо място това е енергийната сигурност. С изграждането на седми блок ще се засили енергийното разнообразие. Посланик Рийс подчерта, че Вашингтон насърчава икономическите жизнеспособни енергийни проекти, които ще привържат енергийната система на страните от Източна Европа и Прибалтика със Западна Европа.

На второ място проектът за нов реактор на АЕЦ "Козлодуй" ще създаде работни места у нас и в САЩ, заяви американският посланик. Тя добави, че става дума за висококвалифицирани работници, които ще имат възможност да упражняват дългосрочно своята професия. Търсенето на такива висококвалифицирани работници от своя страна ще насърчи развитието на висшето техническо образование в България.

За изграждането на седми блок ще се необходими доставки и на редица строителни материали, преди всичко на бетон и стомана, което ще даде тласък на тези производства. Посланик Рийс заяви, че само за построяването на единия реактор са необходими 400 000 куб.м бетон – количество достатъчно за построяване на една нова сграда на Пентагона.

Не на последно място тя припомни, че реакторите на "Уестингхаус" отговарят на най-важното условие за ядрена безопасност. Тя посочи, че "Уестингхаус" е глобален лидер в тази област. Технологията е одобрена от регулаторните органи в САЩ и там вече се изграждат 4 подобни реактори.

Уестингхауз
Марси Риис
7-ми блок
АЕЦ "Козлодуй"
ядрена енергетика
По статията работи:

Галина Александрова