"Гордостта на тройната коалиция" - Цанков камък, се пропука. НЕК отрича, ГЕРБ сезира прокуратурата

Хидровъзел "Цанков камък"
Източник: Уикипедия

"Гордостта на Тройната коалиция" - хидроинженерното съоръжение „Цанков камък“, дава сериозни дефекти седем години след като рязаха лентата за пускането му в експлоатация, стана ясно днес. На извънреден брифинг във Варна зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков съобщи, че чашата на язоовира се е напукала и водата изтича в земните недра.

Това е поредният проект на Тройната коалиция, за който сега държавата трябва да налива средства,заяви Жечо Станков,     цитиран от агенция Фокус. Троойната коалиция управлява непоследствено преди кабинета "Борисов 1" с премиер бившият лидер на БСП понастоящем евродепутат и лидер на европейската левица Сергей Станишев, като в правителството си партнират БСП, НДСВ и ДПС.

Установено е, че 7 години след приключване на този мащабен проект, по хидросъоръжението е установено изтичане на голямо количество вода през карстовите скали в района на коритото.

Проектът за „Цанков камък“ е започнал с бюджет от 440 млн. лева, а е приключил на стойност от почти 1 млрд. лева, припомни зам.-министърът. По неговите думи „Цанков камък“ няма особен положителен ефект върху енергийната система на страната, тъй като сумарно работи около 45-50 дни в годината. Но сега, 7 години след старна, са необходими ремонти на извършените дейности.

„7 години след откриването на проекта, заложен първоначално за 440 млн. лева и повишен до близо 1 млрд. лева, са налице първите дефекти в чашката на язовира. Става въпрос за количества воден обем, който изтича в земните недра. Това води до загуба на воден обем в язовира, създават се проблеми за Националната електрическа компания“, допълни Жечо Станков. Назначено е пълно обследване, за да се установи на какво се дължи изтичането на водата и по какъв начин са поставени мембраните на скали, които са водопропускливи. След което ще бъдат извършени и необходимите дейности, за да се спре този процес.

„Въпреки цялото предпроектно проучване, се оказва, че реално не повече от 45 -50 дни в годината работи водноелектрическата централа. Ако трябва да говорим за изплащане на проекта, ще бъдат необходими над 100 години“, каза Станков. По думите на Жечо Станков по проекта няма заложени средства за непредвидени ремонти - като създадената ситуация към днешна дата, свързана със загубата на огромни обеми вода, което затруднява работата на енергийния оператор и нарушава екологичната система в региона. „Не е нормално, след като пари на данъкоплатеца са изхрачени за такъв грандиозен проект, 7 години по-късно държавата да прави ремонти. Това е поредният проект на Тройната коалиция, който по-късно има последствия за държавата и е необходимо да се наливат средства за ремонти“, заяви Жечо Станков

По-късно днес от ГЕРБ обявиха , че партията ще сезира главния прокурор за проекта „Цанков камък“. Това съобщи на извънреден брифинг във Варна народният представител от ГЕРБ Александър Ненков. „В рамките на следващата седмица ще внесем сигнал до главния прокурор. Всички отговорни институции и органи ще се заемат с този случай, за да се види от началото на идеята, през реализация кой какви договори е подписвал, как се е оскъпил проектът, за да може гражданите да знаят кой се отнася сериозно към публичния ресурс и кой ощетява обществото“, допълни народният представител.

Александър Ненков коментира, че има някакво съвпадение, защото винаги, когато се говори за изтичане на държавни средства, става въпрос за проекти на Тройната коалиция. Той даде за пример проекта АЕЦ „Белене“, за който държавата е платила близо 3 млрд. лева, подобен е и казусът с „Цанков камък“. Александър Ненов подчерта, че проектът е нерентабилен. „Важно е гражданите да знаят, това има значение, когато говорим за това, че парите не достигат, за пенсии, заплати, социални плащания, а отиват именно в такива проекти, които държавата е длъжна да довърши, защото някои е взел престъпно решение в ущърб на гражданите“, добави народният представител Александър Ненков.

3e-news припомня, че още при строителството на „Цанков камък“, се наложи австрийската компания Алпине Бау да изкърти първият залят бетон, тъй като пробите показаха същия дефект, като в сегашния случай. Причината бе изтекъл срок на годност на цимента, доставен за строителството на язовира. Тогава той бе подменен, но строителството се забави с няколко месеца.


Няма пропукване на чашката "Цанков камък", каза по БНР изпълнителният директор на Националната електрическа компания Петър Илиев. До края на август ще приключи плановият ремонт на хидросъоръжението, който ще струва 80 хиляди лева. Илиев уточни, че на всеки язовир се правят подобни ремонти на 5 години.

"Проектантът е предписал след пет години да се направи оглед и вече да се решава какво ще се прави, ако има някакви изменения. За наша радост няма почти никакви поражения. Има слягания, има тук-таме малко разкъсана мембрана, но общо-взето ремонтът ни струва някъде около 80 хиляди, не е скъп ремонтът. Това, дето се говори за спукана стена и нещо друго, това просто е немислимо да стане, защото тази стена е най-модерната не само в България, но, общо-взето, в света. Да бъдат спокойни хората, няма абсолютно нищо и не може и да има", коментира шефът на НЕК.

Строителството на хидровъзел "Цанков камък" , който бе пуснат в експлоатация преди седем години, започна при управлението на правителството на Сергей Станишев. През 2010 г. стана ясно, че почетният лидер на ДПС Ахмед Доган е получил хонорар от един и половина милиона лева като консултант по четири хидроенергийни проекта, включително "Цанков камък". Тогава премиерът Бойко Борисов подаде по този повод сигнал при бившия главен прокурор Борис Велчев и започна разследване.

"Тука говорим за абсолютно явен, пладнешки, според мене, обир и за абсолютно корупционна сделка, която е в ущърб на гражданите", обясни Александър Ненков същността на сигнала до прокуратурата.

От БСП реагираха остро на изявленията от ГЕРБ във връзка с "Цанков камък". Депутатът и заместник-председател на енергийната комисия в парламента Таско Ерменков посочи, че именно сегашните управляващи са рязали лентичката на съоръжението. А заместник-председателят на БСП Кирил Добрев заяви, че „Цанков камък“ се използва, за да се заглуши скандалът „Суджукгейт“.

 

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
5 коментари
 • 1 0
  5
  Герберче
  Много Герберско отразяване, да не би информационната агенцията или нейни близки да са на хранилка.
  Напиши отговор
 • 1 0
  4
  Бай Стендър
  Язовирът "Цанков камък" е добра идея и красиво съоръжение. Министър Станков е газена тенекия...
  Напиши отговор
 • 1 0
  3
  Тодор Пейков
  Бях се заканил да не участвам в подобни дискусии по форуми, но не допусках, че такъв бивш професионалист като Г. Александрова ще се спусне и тя по течението на не професионализма с допускането на подобни публикации. Жалко, много жалко за родната "журналистика"!
  Напиши отговор
 • 1 4
  2
  Инициативен
  Какво партийно има в писането за този резил. Аз не искам вече да плащам за " грешките" на крадливи некадърници, без значение от коя партия са! А вие!?
  Напиши отговор
 • 4 0
  1
  Случаен
  И този сайт стана партиен!
  Напиши отговор