НАЧАЛО » българия

50 млн. лева са просрочените задължения на търговци на ток към НЕК по компонента "задължение към обществото"

Промени в Закона за енергетиката ще "дисциплинират" некоректните компании и ще гараантират, че не ползват средства, които не са техни

fb
3E news
fb
09-02-2018 08:30:00
fb

Компании - търговци на електрическа енергия дължат около 50 млн. лева на Националната електрическа компания по компонента "задължения към обществото". Те са събрали тези средства от своите клиенти, но не са ги внесли по сметките на държавната електрокомпания, както ги задължава законът. Това казва в интервю за в. 24 часа депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

Тревожното е, че продължава тенденцията на нарастване на тези задължения към държавната електрокомпания - кам 25 януари те бяха около 44 млн. лева. Т.е. в рамките на около седмица търговците са получили от потребителите 6 млн. лева, които по закон трябва веднага да преведат директно към НЕК, но са ги запазили за себе си, въпреки че това не са техни пари.


"Задължения към обществото" е компонент в цената на електрическата енергия, който покрива преференциалните цени на възобновяемата енергия, когенерациите и американските ТЕЦ. Той е включен като отделен ред в сметките за електроенергия на всеки потребител, независимо дали той е стопански или битов и доставчиците на електроенергия получават средствата при всяко плащане на клиентите им. Между 10 и 18 търговци на ток обаче задържат тези средства, въпреки че законът ги задължава да ги преведат веднага на НЕК.


Проблемът е повдигнат по време на срещата на работодателските организации и ръководството на енергетиката при премиера Борисов. Държавната електрокомпания не разполага с ефективни инстументи, с които да дисциплинира некоректните търговци - единствено може да налага лихви при просрочване на плащанията.


Помолихме Министерството на енергетиката да ни даде предложения за законодателни промени, за да гарантираме, че търговците не ползват средства, които не са техни, обяснява Делян Добрев.


НЕК ЕАД публикува периодично на интернет страницата си списък на търговци / производители на електрическа енергия с просрочени задължения към Обществения доставчик за цена „задължение към обществото”. Към 02.02.2018г. това са 13 фирми:

ТОШЕЛ 92 ЕООД - отстранено от електроенергийния пазар;

АР СИ ПАУЪР ЕНЕРДЖИ ООД - отстранено от електроенергийния пазар;

АРКАДИЯ СЪРВИС АД;

ДИКС 2001-ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ ООД;

ЕЛ ЕКС КОРПОРЕЙШЪН АД;

ЕНЕКОД АД;

ЕНЕРГИЙНА ФИНАНСОВА ГРУПА АД;

ЕНЕРДЖИ СЪПЛАЙ ЕООД;

ЕСКО СЪРВИСИС ООД;

КЕЙ АР ДЖИ ЕООД - отстранено от електроенергийния пазар;

МОСТ ЕНЕРДЖИ АД;

САЙТ ЕНЕРДЖИ ООД - отстранено от електроенергийния пазар;

ФЮЧЪР ЕНЕРДЖИ ЕООД - отстранено от електроенергийния пазар

цена "задължения към обществото
търговци на електрическа енергия
задължения към НЕК
Закон за енергетиката
законодателни промени
По статията работи:

Галина Александрова