НАЧАЛО » българия

50 млн. лв. заем тегли "Мини Марица Изток" за плащане на дългове

Дружеството иска съдействие от енергийния министър за получаване на дължимите 47 млн. лв. от "Брикел"

fb
3E news
fb
14-04-2015 04:07:00
fb

Въгледобивното дружество „Мини Марица изток“ е взело 50 милиона лева заем от две банки под формата на цесия, за да разплати частично задълженията си към всички доставчици. Това съобщи изпълнителният директор на Дружеството Андон Андонов пред БНР.

Двете банки ще получат парите си от ТЕЦ „Марица изток 2“, която дължи на въгледобивното дружество 59 милиона и 200 хиляди лева.

Инженер Андонов обясни, че е пристъпил към тази мярка за намаляване на междуфирмената задлъжнялост, защото в противен случай малките фирми остават без всякакъв ресурс и могат да спрат да работят.  Директорът на мините очаква съдействие от министър Теменужка Петкова, за да получат вземанията си от Христо Ковачки-собственик на „Брикел“, който им дължи 47 милиона лева.

 

 

Дружеството има да получава и 206 милиона лева от двете американски централи. Тези средства са крайно необходими за стартиране на ремонтната програма, която е спряна от няколко години. Ремонти през това време се извършват само аварийно. Инженер Андонов обясни, че намаляването на 14 процента за разполагаемост на мощности, подписано между правителството и двете централи, няма да се отрази на досегашните им задължения към „Мини Марица изток“. 

 

Мини Марица Изток
Брикел
американски централи
По статията работи:

Маринела Арабаджиева