5 са компаниите, определени в „кратката“ листа за АЕЦ „Белене“

Енергетика / България
3E news
914
article picture alt description

„Росатом“ чрез компанията си „Атоменергопром“, Корейската хидроатомна корпорация /KNNP/, Китайската  CNNC, както френската „Фраматом“ и американската компания „Дженерал електрик“ са включени в кратката листа за избор на стратегически инвеститор по проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“. Това съобщи в рамките на енергийната комисия към Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Компаниите „Фраматом“ и „Дженерал електрик“ са включени в този списък, поради заявеното желание за участие с финансиране на оборудването и дейностите, които ще бъдат осъществени по проекта.

До края на януари 2020 година с компаниите, които ще бъдат поканени на преговори трябва да бъде подписано споразумение за конфиденциалност, а до края на април да бъдат подадени офертите. Повече за историята на проекта “Белене” можете да прочетете тук.

В интегрирания план за Климат и енергетика, който днес бе обект на обсъждане между енергийната и екокомисията към парламента също е записано намерението за нови ядрени мощности. В частност става въпрос за изграждането на нови енергийни блокове от 2000 МВт на площадката на АЕЦ “Белене.

Компаниите, посочени в “кратката” листа ще могат да участват в надпреварата с консорциуми или поотделно.

Пред журналисти министър Петкова обясни, че компаниите са избрани на база на опита им при изграждане на ядрени мощности. „В хода на преговорите ще се стремим към постигане на най-добри условия“, каза Петкова в отговор на въпрос дали отново ще се търси възможност за постигане на цена под 9 млрд. евро, министърът каза, че в хода на преговорите страната ни ще търси постигане на най-добрата възможност. Министърът припомни също така, че страната ни ще участва с апорт.

При подаването на заявлението френската „Фраматом“ заяви желание за участие при структуриране на финансирането на проекта и съответно доставката на системи за безопасност, в това число електрически системи, системи за оборудване, за отоплителна и вентилационна, климатични системи.

Американската компания „Дженерал електрик“ също заяви желание за участие в структурирането на проекта, както и като евентуален проектант на проекта и съответно доставчик на различни пакети, включително основното оборудване на турбинна зала, компресорите, трансформаторите и друго електрическо оборудване. „Дженерал електрик“ изразява готовност и за предоставяне на подкрепа на бъдещия собственик и оператор при осигуряване на финансово споразумение, обезпечено от агенциите за експортно кредитиране.

 Министърът на енергетиката припомни, че общият брой на заявленията, подадени до края на работния ден на 19 август бяха 13. В това число 7 заявления от компаниите, които желаят да участват като  стратегически  инвеститор в бъдещия проект за АЕЦ „Белене“.  Две от заявките бяха с предложения за участие в проекта с доставка на оборудването и участие в структуриране на финансирането. Отделно от това 4 от заявленията бяха придобиване на миноритарен дял в компанията и сключване на договор за изкупуване на електрическа енергия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща