НАЧАЛО » българия

43 трлн. долара ще струва на човечеството изчезването на ледниците

fb
3E news
fb
25-09-2015 01:34:00
fb

Глобалното затопляне продължава да остава една от най-обсъжданите теми, въпреки че опасността от него още не е съвсем доказана. Въпреки това след около 200 години топенето на вечните ледове може да струва на света около 43 трлн.долара.

В замръзналата арктическа земя, като в капан са затворени огромни количества въглероден диоксид и метан. В зависимост от увеличението на температурата в Арктика тези количества ще бъдат освободени.

Учените за пръв път са изчислили скоростта, с която топенето на вечните ледове може да освободят парникови газове. След това те са оценили стойността на смекчението на последствията от тези допълнителни количества.

Според данни на изследователи от университетите в Кеймбридж и Колорадо, тези изхвърляния ще струват твърде скъпо на планетата ни: през 2200 г. щетите от парниковите газове може да съставляват 43 000 000 000 000 долара.

Това е над 230 млрд.долара, годишно, 26,5 млрд.долара всеки час.

Преките икономически последствия включват загуби за селското стопанство, или например използване на повече енергия за климатици. Косвено, това ще въздейства върху здравето на населението, на екосистемата, върху повишаването на нивото на морето и ще е в основата на все по-чести стихийни бедствия.

Последствията ще се усетят по целия свят, смята един от авторите на статията, ученият от Кеймбридж Крис Хоуп.

Въпросът за топенето на арктическите ледове и увеличението на глобалните температури сега е предмет на изключително внимание в целия свят. Вечният лед, дълбоко замръзналата Земя носи не по-малко проблеми.

„Размразяването вероятно ще е едно от основните последствия от изменението на климата в Арктика“, смятат авторите на Изследването.

По думите на Хоуп, от изчисляването на икономическия ефект ще има реални ползи. Ние може да го използваме при изчисляването на рисковете и ползите, при вземането на решения по въпроса за измененията на климата.

Учените са оптимистични за бъдещето: има възможности и за намаляване на изхвърлянията на емисии от човечеството. Загубите от топенето на вечните ледове може да бъде намалено от 43 трилиона долара до 6 трилиона, а тази икономия не е малка.

Съществуват рискът, че промените в климата ще се случат по-бързо, или ще са по-скъпоструващи отколкото се предполага и дори може да заплашат съществуването на човечеството. Затова е необходимо още сега да се понижат вредните изхвърляния в атмосферата, за да се забави затоплянето на климата и се намали заплахата от трагичния край на цивилизацията на Земята.

Ако предположим, че човечеството, в борбата със затоплянето днес трябва да предприеме радикални стъпки, които може да забавят икономическия ръст, трябва да сме уверени, че за живеещите днес хора за важни изгодите, които може да има след 50, 100 или 500 години.

15 години контрол над изхвърлянията на вредни емисии, би позволило забавяне на ръста на температурата на въздуха в Арктика с 2 градута. Загрижеността за екологията би помогнала на човечеството да отиграе всички негативни промени в климата на Северния полйс за последните сто години. Изхвърлянията на серен диоксид за 10 години би могло да да се свие с 90%, смятат експерти.

Твърди се, че тоталното топене на ледовете може да настъпи след 200 години. Ако нивото на водата се увеличи с 12 фута, картината би била значително по-мрачна. 73% от Майами ще се окаже под вода, а също така и 22% от Ню Йорк, 20% от Лос Анжелис. Разширяването на икономическата дейност в Арктика би могло да доведе до преразглеждане на прогнозите в много по-лоша светлина.

 

По материали от чуждия печат

 

 

изменение на климата
глобално затопляне
топене на ледници
Арктика
По статията работи:

Маринела Арабаджиева