НАЧАЛО » българия

400 млн. лв. ще струва модернизацията на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Централата апелира за по-нисък дивидент към държавата

fb
3E news
fb
28-02-2014 05:27:00
fb

400 млн.лева се очаква да струва обновяването 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”, стана ясно по време на пресконференциятана ръководството на централата днес.

„На този етап не е ясно колко точно ще струва модернизацията на двата блока. Цифрите ще ги знаем след обявяването на търговете, конкретизира изпълнителният директор на атомната централа Иван Генов”. Според него АЕЦ „Козлодуй” има възможност да извърши модернизацията със собствени средства и без да взима заем. Затова обаче е много важно как ще бъде уреден въпросът с дивидента, който дружеството плаща към Българския енергиен холдинг и до тази година беше в рамките на 80 % от печалбата. (от 2014 г. е намален на 70%).

„80 процента е абсурден дивидент.Дивидентът трябва да е държавна политика. Има дружества, които ще реализират  стратегически проекти”, заяви Генов. Според него централата би трябвало да бъде освободена от дивидент до извършване на модернизацията на 5 и 6 блок, или до 2021 г. 

Сега централата плаща дивидент на Българския енергиен холдинг, който от своя страна превежда парите в държавния бюджет. Тази практика с високия дивидент беше въведена от бившия финансов министър Симеон Дянков. Според експерти тя е една от причините за лошото състояние на дружествата в енергетиката.

Предстоящото удължаване на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй” е от стратегическо значение. Втори етап от от търга по процедурата за обследване на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”, което се извършва от консорциума между руската "Росатом" и френската EDF трябва да бъде обявен в началото на месец април. Трябва да поясним, че търгът за модернизирането на двата хилядника касае само оборудване, което е заменяемо. Преговорите и сключването на договор пък трябва да бъдат осъществени в рамките на 2-3 месеца по-късно. Отговор след това ще се чака до 2016 г., за да се внесе пакетът от документи за кандидатстване за нов лиценз за продължаване на срока на експлоатация на блоковете.

Припомняме, че на този етап е приключил само първи етап от обследването, извършено от консорциума между „Росатом” и френската комания EDF. Документите от него вече са внесени в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Съгласно програмата с АЯР за 5 блок на АЕЦ „Козлодуй” до 2017 г. трбва да имаме конкретни резултати. Две години по-късно, т.е. 2019 г. същата процедура трябва да се повтори и за 6 блок на централата.

Извършеното досега обследване показва, че състоянието на реакторите (незаменяемото оборудване) е много добро. Затова от страна на консорциума, провеждащ обследването е предложено те да продължат да работят още 30 г. Това обаче не означава, че ще се кандидатства за лиценз от 30 г., обясни Генов. Лицензията, за която АЕЦ „Козлодуй” ще кандидатства е за три удължавания на живота по 10 г., така както е предвидено в законодателството.

Още през тази пролет се очаква да започне и изпитанието на повишаването на топлинната мощност на 6 блок на централата до 104 %(80 МВт). По думите на заместник изпълнителния директор Александър Николов на този етап няма обаче конкретна дата да завършването на тази процедура. „Колкото по-рано, толкова по-добре, защото те ще започнат производство на повече електроенергия по-рано, коментира от своя страна изпълнителният директор Иван Генов.

АЕЦ Козлодуй
дивидент
5 и 6 блок
По статията работи:

Маринела Арабаджиева