НАЧАЛО » българия

38% от сградите в света са "зелени"

fb
3E news
fb
06-01-2014 11:22:00
fb

За 2012 г. 38 на сто от общото строителство в света е зелено, сочат данни от доклад на консултантската компания McGraw Hill Construction в областта. Документът обхващащ 62 страни, включително България, предвижда този дял да нарастне до 2015г. Експертите са проучвали проекти, получили сертификат по някоя от световните системи, оценяващи устойчивостта на сградите.


Най- много зелени сгради са построени за търговски и офис цели, като голяма активност е отчетена и в устойчивото стоителство на хотели. Отличници в този род строителство са Германия, Норвегия, Великобритания, Сингапур, Австралия, Обединени арабски емирства, Южна Африка, САЩ и Бразилия. В Сингапур 89% от компаниите се очаква да строят зелени сгради през 2015 г., ОАЕ- 74 %, а в Норвегия- 68%.

Секторите с най-голям потенциал в сферата на зеленото строителство са в сферата на търговските обекти, включително офиси и хотели. Цели 63 % от анкетираните фирми в тази сфера са заявили планове да започнат нови зелени проекти. 45% от проучваните имат идеи да направят устойчиви обществени сгради(включително училища и болници), а 50% са заявили желанието си да въведат някои “зелени” решения при вече съществуващи сгради.

Държава= зелени проблеми?


Финансовите стимули от държавата се очакват да станат важен фактор в инвестициите в зеленото строителство, допълват експертите. Засега обаче държавата остава един от инструментите с най-малко тежест при взимането на решение за устойчиво строителство. Всяко правило си има изключения- тук те са Сингапур и Бразилия, където най-много фирми са посочили този фактор като решаващ.

Въпреки огромният плюс на зеленото строителство- фактът, че може да бъде приложено във почти всяко място на планетата, първоначалната скъпа инвестиция се оказва най-големият проблем. Участвалите в проучването компании са посочили като друга пречка и ниската осведоменост при потребителите, допълва изданието.

зелено строителство
проучване
По статията работи: