НАЧАЛО » българия

30% е делът на сивата икономика в България

1 трлн. евро са укритите данъци в ЕС според ЕК, а при дял от 30 на сто на сивата икономика у нас, 25 милиарда лева от брутния продукт са сив оборот, констатира Пламен Димитров от КНСБ

fb
3E news
fb
25-09-2015 12:06:00
fb

Сивата икономика ерозира демокрацията, правовия ред на държавата. Ако не успеем да съберем това, което ни се полага като държава на база на законите, и продължим да толерираме сивата икономика, огромно предизвикателство през следващите години ще бъде дълговото бреме, което постоянно ще расте. Това заяви министърът на финансите на кръгла маса в рамките на националната кампания "Бизнес на светло за по-добро бъдеще!".

Не можем с лека ръка да приемем, че всеки мандат трябва да струва десетина процента от БВП нов дълг, обоснова се Горанов.
По отношение на данъчната система министърът отбеляза, че както работодателите, така и работниците, по-скоро я приемат като добър модел, установен през последните години в България. Политическата сила, която аз представлявам, смята, че този модел трябва да бъде запазен, заяви Горанов.
Проблемите в сектор "Туризъм" идват от сивата икономика. Повече от 50% е сивият сектор в туризма, отбеляза от своя страна ресорният министър Николина Ангелкова. За да имаме качествен продукт и страната да стане целогодишна туристическа дестинация, трябва да се предприемат мерки за изсветляване на сектора и правителството има воля за това, допълни тя. По думите й без обединения усилия на бранша, НПО и местните власти решаването на този проблем обаче ще е трудно. По думите й, ако секторът се изсветли, ще има инвестиции в инфраструктура, реклама, образование, кадри и съпътстващи дейности. Сред първите стъпки, които вече са предприети, министърът открои приемането на Наредбата за организацията на единната информация в сектора. 
Над 30 на сто е делът на сивата икономика в България, което нарежда страна на първите места в ЕС по този показател, отбеляза председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ Кирил Домусчиев. Той изрази надежда законодателната и изпълнителната власти да предприемат промени, чрез които да се редуцира в следващите години този процент и страната да постигне поне средноевропейско равнище на сива икономика. По думите му, деловите среди не може само да разчитат на законодателната и изпълнителната власт и контрола им на проявите на това негативно явление. Контролът трябва да го правим и самите ние, обърна се председателят на КРИБ към участниците във форума.
Един трилион евро са укритите данъци в ЕС според ЕК, а при дял от 30 на сто на сивата икономика у нас, 25 милиарда лева от брутния продукт са сив оборот, отбеляза и президентът на КНСБ Пламен Димитров.
По думите му е необходимо да се разграничат понятията сива икономика, черна икономика и контрабанда, а също и неформална икономика. С черната икономика трябва да се бори непримиримо властта, ние с бизнеса трябва да се борим със сивата икономика, а неформалната икономика трябва да бъде легализирана, а не убивана, беше категоричен Димитров.
Лидерът на КНСБ съобще, че за последните 10 години в България е имало около 300 по-значими мерки за справяне със сивата икономика, но те са имали краткотраен ефект и делът на сивата икономика е почти един и същ в началото и края на периода. 
Добрите мерки, според Димитров се нуждаят от по-категорична и системна обществена кампания. Най-важно е да бъдат минимизирани сивите потоци, ако няма как бизнесът да генерира сиви обороти, и сивите плащания ще намалеят, допълни той. Според него огромният източник на сиви обороти са обществените поръчки, като поне 6-8 милиарда лева на година публични пари влизат в бизнеса през ЗОП.
КНСБ съвместно с КРИБ ще предложи нов проект, който да подпомогне 100-те най-големи български компании да разпространят техните добри практики на корпоративно управление, спазване на условия на работа, данъчни режими към техните основни подизпълнители .
КНСБ предлагат там, където има отказ от договаряне на минимални осигурителни доходи, НАП да провери доколко работодателите се на светло. Въвеждането на ваучерите за услуги също ще изсветли икономиката, смята Пламен Димитров.

 

 

сива икономика
Владислав Горанов
Николина Ангелкова
Кирил Домусчиев
Пламен Димитров
КРИБ
КНСБ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева