НАЧАЛО » българия

3.2 млн.левя са щетите от кражби на съоръжения на ЧЕЗ през 2015 г.

53 000 метра кабели и проводници са откраднати през годината

fb
3E news
fb
07-02-2016 11:56:00
fb

Щетите от кражби на съоръжения на ЧЕЗ през 2015 година възлизат на 3,2 млн. лева. Източени са 30 хиляди литра трансформаторно масло, в резултат на което са повредени 54 трансформатора. Откраднати са 53 000 метра кабели и проводници.

“Кражбите на съоръжения причиниха стотици прекъсвания на електрозахранването за клиентите на ЧЕЗ и през последната година. Въпреки огромните загуби за дружеството, най-потърпевши остават хората, които търпят неудобства. Освен, че остават без ток, косвено те са ощетени и по друг начин, защото при други обстоятелства средствата, вложени за отстраняване на последиците от кражби, биха могли да бъдат вложени в рехабилитация, обновяване и развитие на остаряла електроенергийна инфраструктура и подобряване на качеството на електрозахранването“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.

Кражбите и вандализмът на инфраструктурни съоръжения са сериозен проблем от национален мащаб, който нанася огромни щети на икономиката на България и пряко ощетява българските граждани. Необходимо е посегателствата над елементи от инфраструктурата да бъдат третирани като престъпления срещу националната сигурност, тъй като подобен вандализъм нарушава сигурността на доставките на хиляди клиенти, на ключови държавни институции, болници, училища и пряко застрашава нормалното функциониране на държавата.

 

кражби на съоръжения и електроенергия
ЧЕЗ
кражби на кабели
По статията работи:

Маринела Арабаджиева