270 млн.евро ще са необходими за удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“

Малко над 270 млн. евро ще бъдат необходими за осъществяване на всички дейности по удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това съобщи в рамките на блиц контрол пред парламентарната енергийна комисия министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

 

Една част от необходимите средства ще бъдат осъществени от собствено финансиране, а за друга ще се търсят външни източници.

 

Досега за извършване на дейностите по двата енергийни блока са платени 190 млн. лева, уточни министър Петкова.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев постави въпроса за освобождаването на АЕЦ „Козлодуй“ от плащането на дивидент, което би улеснило осигуряването на средства за удължането на живота на двата блока.

 

Министърът на енергетиката коментира, че предложението трябва да се объсди с Министерство на финансите, защото наистина е една от възможностите за осигуряване на финансиране на дейностите по двата блока.

 

Припомняме, че предложението бе издигнато и през миналата година, но не бе осъществено.

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов, който присъстваше на изслушването беше категоричен, че няма изоставане по удължаването на живота на двата енергийни блока. "Дори вървим мако изпреварващо", каза той. Ангелов обясни, че утре има съвещание в Москва, на което всички представители на компании от консорциума ще отчетат състоянието на програмата, а в края на месеца предстои среща в България, за да се види готовността по изпълнение на Програмата за продължаване на живота на пети блок. Убедени сме, че към 4 ноемвир ще имаме цялата документация, за да може да кандидатстваме в АЯР за издаване на лицензия, обясни Димитър Ангелов.

Програмата за 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде стартирана 3 месеца предсрочно. Надявам се в рамките на месец, месец и половина да сключим договора за втория етап и да имаме достатъчно време от три-четири години да го изпълняваме. По програмата за 6 ти блок също не би трябвало да има закъснения. От руската страна по думите на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ също са уверени в изпълнението. Ангелов беше категоричен, че досега от руска страна за политически въпроси никога не е ставало въпрос.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    балама
    С атомната енергетика се приключи!Ще купуваме ток от турските електроцентрали!Американски реактор йок!Празните приказки подариха на съседите цял един отрасъл!Турските момчета и момичета се обучават в Русия!Ние как да платим на американските тецове! СРАМОТА!
    Напиши отговор