НАЧАЛО » българия

269 млн. евро е инвестирала Черноморската банка за търговия и развитие в страната ни

fb
3E news
fb
20-06-2014 11:30:00
fb

Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) ще продължи да подкрепя икономическите приоритети на България и да отговаря на нуждите на бизнеса в страната. Откакто съществува банката е направила инвестиции у нас за 269 млн. евро, разпределени в 30 проекта. Те са основно в секторите за развитие на малките и средни предприятия, енергетика и финанси. Международната финансова институция ще се фокусира и върху регионалното развитие и трансграничните инвестиции и би могла да участва в проекта „Южен поток“ след като бъдат разрешени проблемите между страните участнички.

„Другата седмица в сряда ще бъде прието споразумението за т.нар. мецанин фонд, чиято цел ще бъде подпомагане на малките и средни предприятия. Ще бъде подписано и споразумение за техническо сътрудничество с Българска банка за развитие“, разкри заместник министър-председателят и управител на ЧБТР за България Даниела Бобева. На днешния бизнес форум се очаква да бъдат подписани две споразумения между ЧБТР и българската държава. Става въпрос за споразумение за техническа помощ и обучение на персонал, както и отпускане 3 млн. евро средства на българска компания БМ Лизинг, за подкрепа на малките и средни предприятия у нас. Споразуменията се подписват в този час.

По време на днешния брифинг с медиите Бобебва припомни успешните инвестиции на ЧБТР в ТЕЦ "Марица Изток 3" и проектът за оздравяване и преструктуриране на КЦМ Пловдив в период на спад на цените на международните пазари.

Задълбочаването на сътрудничеството между националните банки за развитие, частния сектор и ЧБТР по линия генериране на съвместни проекти за финансиране и при тяхното изпълнение е една от темите на днешното събитие на ЧБТР в София.

Оперативно-стратегическите цели на ЧБТР за 2011-2014 г. са увеличаване на дела на проектите в публичния сектор и публично-частните партньорства в портфейла на банката до 25%, осъществяване на секторна диверсификация и нови финансови инструменти. Сред целите попада и увеличаването на мобилизацията на ресурси и съфинансирането с партньорски международни финансови институции.

Припомняме, че Черноморската банка за търговия и развитие е учредена от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна като целта й е да подпомага икономическото развитие на страните.

ЧБТР
инвестиции
България
развитие
Даниела Бобева
По статията работи:

Георги Велев