НАЧАЛО » българия

26 млн. души в Европа са безработни

fb
3E news
fb
01-04-2014 08:27:00
fb

Около 26 милиона души или близо 11% от икономически активното население на Европейския съюз са безработни, показват данните за януари, публикувани в тримесечния преглед на заетостта и социалното положение, направен от Европейската  комисия.

В някои от държавите членки нивото на безработицата се запазва на рекордната си стойност от началото на кризата. Все повече се използва временна и почасова заетост, а стабилността на работното място е намаляла значително, особено за мъжете и младите хора. Увеличава се и броят на домакинствата с ниски доходи, принудени да трупат дългове - около 10% от възрастните хора в такива домакинства го правят, а  други 15% трябва да използват спестявания, за да покриват текущи разходи. 

Наблюдава се и увеличение на бедността в някои държави, като Гърция. Анализът показва различни политики на държавите по отношение на разходите за социална закрила. 

В Гърция и Португалия вследствие на реформи в данъчната и осигурителната система приходите на повечето домакинства са намалели. В държави като Естония и Румъния промените са вдигнали доходите на хората, най-вече на домакинствата с ниски доходи. Във Великобритания и Испания доходите на най-бедните са се свили най-много, показва още анализът.

безработни
Европа
преглед на заетостта
Европейска комисия
26 млн. души
По статията работи: