НАЧАЛО » българия

25% от реколтата от зърно е унищожена след валежите, ще има поскъпване на стоката

fb
3E news
fb
23-06-2014 10:04:00
fb

Около 250 хил. дка, засети с пшеница, са напълно съсипани заради последните интензивни валежи, от тях няма да се вземе и зърно.
Това съобщи земеделският министър Димитър Греков пред БНР. Добивите от тези площи представляват 25% от цялата очаквана реколта. Най-засегнати са посевите в Добруджа. По думите на министъра обаче това няма да доведе до недостиг на хлебно зърно за изхранване на населението. Преди наводненията прогнозата беше за очаквана реколта от 5 млн. тона хлебно зърно, която щеше да е най-добрата за последните 8-9 години. Обикновено за изхранване на населението са необходими около 1,1 млн. тона зърно, а останалите висококачествени жита се изнасят на световния пазар. В страната ни и в момента се произвежда предимно фуражно зърно, което е по-нискокачествено.

Намалените добиви, обаче ще цените на житото. Причина за това ще са и допълнителните разходи, които ще направят стопаните, за да изсушат добре пшеницата, след като я приберат, за да не пострада качеството й. Сега е важно възможно най-бързо да се прибере зърното от полето, а в близката седмица заради наводнените ниви едва ли ще е възможно техника да влезе в тях, обясни Греков.

Във вторник министърът свиква консултативния съвет по зърното. Дотогава се прави оценка на щетите, нанесени на реколтата. Греков призова засегнатите стопани да декларират пострадалите площи в областните дирекции по земеделие. Министърът добави, че през последните дни служителите на дружеството "Напоителни системи", чийто принципал е неговото ведомство, си изпълняват задълженията по язовирите, за които отговарят, макар че служителите отново не получават заплатите си.

Димитър Греков
зърно
реколта
наводнения
поражения
проблеми
поскъпване
По статията работи:

Георги Велев