НАЧАЛО » българия

2385 са били протестиращите фирми срещу цената на тока

fb
3E news
fb
30-07-2015 07:00:00
fb

2385 фирми с над 210 000 заети лица в цялата страна са се включили в  национален протест за реформи в енергетиката и срещу увеличението на добавката „задължение към обществото" към цената на ел. енергията. Над 300 от тях са участвали  и в проведените в много градове на странаташествия и митинги, в които се включили над 25 000 души. Това сочат неокончателните данни на работодателските организации, организирали протеста. Компаниите отложиха планираната за днес пресконференция за 2 август, за да изчакат решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цената на тока и в частност на такса „задължение към обществото“ за бизнеса. 

На този етап от работодателските организации не коментират какви са били спрените мощности. При първия протест работодатели и ЕСО влязоха в спор за това колко мощности са били спрени. В частност заради горещините товарът на системата врираше в границита до 4900 МВт.

Припомняме, че вчера на пресконференция председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев коментира, че не разбира протеста, тъй като КЕВР практически още не е излязла с ценовото си решение.

Протестът на 29 юли бе организиран от четирите работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, подкрепени от синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа".  Протестиращите се мотивираха с предстоящото от 1 август увеличаване на таксата „задължение към обществото" и съответно на цената на тока за индустрията с 20 на сто. Това е вторият протест на работодателските организации.

КЕВР ще обяви ценовото си решение на 31 юли. Очакването е за намаляване на такса задължение към обществото за бизнеса, на база на новите финансови параметри, очертани от мерките в новия енергиен закон. В старото ценово решение КЕВР разчете увеличение на такса "задължение към обществото" за бизнеса от 18,93 лв.за МВтч на 40,21 лв.за МВтч. Предварителните оценки на експертите са, че с новите мерки в енергийния закон такса "задължение към обществото" може да се намали до 30-35 лв.за МВтч. 

 

ток
цени
работодателски организации
синдикати
По статията работи:

Маринела Арабаджиева