НАЧАЛО » българия

Дълговото блато в енергетиката

Мини "Марица Изток" има да събира вземания от близо 330 млн. лв., но и дължи около 170 млн.лв.

fb
3E news
fb
27-05-2015 05:02:00
fb

Огромни залъжения се трупат в енергетиката и вече започват да блокират работата на някои от фирмите. Това стана ясно днес на заседанието на временната анкетна комисия за състоянието на енергетиката, която привика днес шефовете на основните енергийни фирми да докладват за състоянието на предприятията.

"Мини Марица Изток" очакват издължаването на двете американски централи (ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3"), за да осъществят дейностите по изпълнение на инвестиционната програма. Това коментира пред журналисти членът на борда на директорите на дружеството Деян Червенкондев. Всички шефове на енергийни фирми бяха привикани днес в парламента за изслушване от

Към момента задълженията на двете американски централи са в размер на 230 млн. лв. От своя страна Мините имат вземания в размер на 330 млн. лв., но и задължения основно към "Брикел" от 160 -170 млн. лв. 

В същото време стана ясно, че задълженията на НЕК към двете американски централи растат с часове и сумата вече е малко над първоначално обявената. Това съобщи пред журналисти изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен. Той обясни, че се водят  трудни преговори с централите за финално подписване на договорите, с което да бъде намалена цената за разполагаемост, която НЕК заплаща. Ефектът от тази мярка ще е икономия от 1 млрд. лв. за оставащия период на действие на договорите. За да се подпишат договорите обаче, НЕК трябва да изплати просрочени задължения, които първоначално бяха обявени в размер на около 700 млн. лв. Коен каза, че част от текстовете на договорите се съгласуват в момента с КЕВР.

Така затрудненията в паричните потоци създават проблеми навсякъде по веригата на електропроизводството и вече блокира работата на част от предпирятията.

Добивът на въглища в момента се изпълнява на 110%, но има изоставане на разкривката (това е частта, която се обработва преди добива на въглища), поради затруднение на паричния поток и в частност, заради задълженията на ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3", обясни Червенкондев. Естествено ние сме основен кредитор на централите и в момента, в който те изпълнят своите ангажименти, започваме изпълнение на инвестиционната си програма. Предстои ни проект по Международен фонд "Кзлодуй", по който е предвидено закупуване на два нови багера, които са в основата на дейностите по разкривки и добив на въглища, обясни Червенкондев.

По думите му освен старите задължения, американските централи бавят и текущите плащания. "Много трудно си събираме парите", оплака се Червенкондев. "Очакваме споразумението(между НЕК и американските централи) да влезе в сила и съответно да се разплати всичко по веригата"", каза той.

Цената на въглищата би трябвало да е 110 лв. за тон условно гориво, каза още Червенкондев в отговор на въпрос на 3eNews.
"В момента считам, че цената подценена. Сега тя е 77 лв. на тон условно гориво. Има доклад на консултантите от "Делойт", финансирани от Световната банка как би следвало да се развива цената на въглищата на база на всички компоненти и ако трябва този моделл да бъде приложен, цената на въглищата би трябвало да е 110 лева на тон условно гориво", допълни Червенкондев.

Мини Марица Изток
ТЕЦ Ей И Ес Марица Изток 1
ТЕЦ Контур Глобал
По статията работи:

Маринела Арабаджиева