НАЧАЛО » българия

2 млрд. лв. ще платят данъкоплатците, ако кабинетът не спре веднага всички сделки със заменени гори

Да се върнат заменените гори на държавата или да се възстановят разликата до пазарната цена по време на сделката, предлагат отдавна природозащитниците. Сега за това настоява и Брюксел

fb
3E news
fb
10-09-2014 01:30:00
fb

 

Правителството спешно да изиска обезпечение за спиране на всякакви разпоредителни сделки със заменените гори. За това настоява Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" в специално изявление, разпространено до медиите.

"Правителството трябва да вкара спешно в кадастъра и да спре всякакви разпоредителни сделки със заменените гори и земи. В противен случай данъкоплатците ще платят сметката за заменките", предупреждават от природозащитната организация.

Преди дни Европейската комисия задължи България да възстанови държавната помощ, предоставена по сделки за замени на гори. На основание това решение на ЕК министърът на земеделието и храните трябва да изиска да се наложи обезпечение по Данъчно-осигурителен процесуален кодекс върху заменените гори във връзка с изплащането на незаконната държавна помощ. След това публични изпълнители от Агенцията за държавни вземания (структура на Националната агенция за приходите) трябва незабавно да наложат възбраната, обясняват природозащитниците.

"Коалицията „За да остане природа в България“ предлага действия, които гарантират, че държавната помощ ще бъде върната или заплатена в пълен размер, за да не се налага и тази скандална схема да бъде платена от данъкоплатците", се твръди в становището.

Природозащитниците подчертават, че превантивни мерки са необходими и за заменките на земеделски земи. Те също са обект на разследване от Европейската комисия, което беше забавено заради процедурата за горските заменки.

Коалицията „За да остане природа в България“ винаги е настоявала получателите на тази държавна помощ да върнат заменените гори на държавата или да възстановят разликата до пазарната цена по време на сделката. Сега това иска и Европейската комисия.

Миналата седмица Европейската комисия даде на българското правителство месеци време, за да вземе мерки по проблема. През този период съществува опасност заменените гори да сменят собственика си нарочно, за да се заметат следите, предупреждават от „За да остане природа в България“.

От организацията са категорични, че ако страната ни не изпълни препоръките на Брюксел, тя ще бъде изправена пред Съда на европейските общности и най-вероятно ще бъде глобена да възстанови разликата в цените на заменените гори за около 2 милиарда лева.

Европейската комисия се задейства след жалба на природозащитни организации, подадена още през 2008 г. В документа бяха описани случаи на замени на гори в района на Несебър, Балчик, Бяла, Камчия, Обзор, Боровец, Пампорово, Смолян, Витоша, Батак и Берковица.

Много замени са извършени преди влизането на България в ЕС, а след това са направени най-малко 132 замени за 26 656 декара държавни гори, от които 4131 декара (15 замени) към 2010 г. вече бяха изключени от горския фонд на страната.

"Няколко поредни правителства можеха да обявят тези заменки за държавна помощ или да наложат мораториум върху разпоредителните сделки с тях до произнасяне на ЕК. По този начин те щяха да предприемат ефективни мерки за прекратяване на това престъпление срещу българското общество, довело до евтиното и бързо застрояване на Черноморието и планините и до присвояване на обществена собственост. Но се ограничаваха само в половинчати мерки за заблуда на Европейската комисия" се сочи в позицията на Коалицията "За да остане природа в България".

Коалицията "За да остане природа в България"
заменки на гори
държавна помощ
санкции от ЕК
По статията работи:

Галина Александрова