НАЧАЛО » българия

169 млрд. лева задължения имат фирмите у нас

Вземанията в енергетиката са се увеличили сериозно. Причината е задлъжнялостта на НЕК

fb
3E news
fb
04-03-2014 12:23:00
fb

169 млрд. лева са задълженията на предприятията от нефинансовия сектор на икономиката у нас в края на 2012 г. Това става ясно от изследване на Българската стопанска камара, което бе представено днес от заместник-председателят й Камен Колев. Според него тревожен е фактът, че намаляват дългосрочните задължения на компаниите, а се увеличават краткосрочните. Това означава, че фирмите покриват текущите си задължения, но нямат инвестиционна активност.

Най-голяма е задлъжнялостта на фирмите в секторите търговия и енергетика, става ясно от изследването. При търговията задълженията са над 4 млрд. лева. В енергетиката вземанията са за над 3,2 млрд. лева и са основно заради тежкото положение на НЕК, обясни Колев. От БСК отново припомниха, че трябва да се прекрати порочната практика в енергетиката да има кръстосано субсидиране на битовите потребители за сметка на бизнеса. Проблем за фирмите у нас е и продажбата на електроенергия за износ, която е по-евтина от доставяната на предприятията у нас при свободно договорени цени. Тази политика не работи в полза на икономиката ни, категорични са от бизнесът.

Според Колев политиката на реиндустриализация не може да се води чрез одобряване на по-високи цени или чрез наливане на държавни средства в закъсали предприятия. Бизнесът иска да види повече публично-частно партньорство в процеса на реиндустриализация, каза още Колев.

През 2012 г. общите задължения на държавата и общините към фирмите са за 2,6 млрд. лева, от които 284 млн. лева просрочени. Просрочените кредити на фирмите се задържат на нивото от около 25%. Инвестиционната активност през 2012 г. практически е замръзнала на нивото на предходната година, недостатъчни са и оборотните средства на фирмите.

От обявените 169 млрд. лева корпоративен дълг 67% са междуфирмените задължения, към финансовите институции са 30.5 млрд.лв. Положителна тенденция е, че дългосрочните кредити намаляват, макар да е свързана със спада на инвестиционната и бизнес активност. Банките пък действително, опарили се от лоши кредити, са по-внимателни при дългосрочните ангажименти, но по-скоро нестабилната ситуация кара фирмите да намаляват своята експанзия в дългосрочен порядък, заяви Колев.

От стопанската камара отчитат като положителна тенденция решението на държавата да възстанови ДДС-то на бизнеса в края на миналата година, но работодателската организация настояват да се разплатят и просрочията по обществените поръчки.
Колев добави, че малко под 300 млн. лева са задълженията на държавата към фирмите, които са изпълнили обществени поръчки.
Според БСК се наблюдава слабо съживяване на бизнес климата у нас, а ръстът на БВП за 2013 г. се очаква да бъде около 0,7-0,8%. През последните месеци на миналата година се наблюдава и добър ръст на износа, което е положително за външнотърговското ни салдо, обясни още Колев.

задължения
фирми
Камен Колев
предприятия
енергетика
По статията работи:

Георги Велев