14 са неизрядните търговци на ток, натрупали дългове към НЕК към октомври

14 са търговите на електрическа енергия с просрочени задължения към обществени доставчик НЕК ЕАД. Това става ясно от предоставянето на поредния списък на търговците/ производители на електрическа енергия с просрочени задължения към Обществения доставчик за цена „задължение към обществото”,към дата 06. 10.2017 г.. За пореден път прави впечатление, че поне имената на доста от дружествата присъстват неизменно в списъка на неизрядните длъжници, као сред тях има и държавни.

Това са компаниите:  ТОШЕЛ 92 ЕООД;
АР СИ ПАУЪР ЕНЕРДЖИ ООД;  
АРКАДИЯ СЪРВИС АД;
ГРАНД ЕНЕРДЖИ ДИСТРИБЮШЪН ЕООД;
ДИКС 2001-ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ;
ЕНЕРГИЙНА ФИНАНСОВА ГРУПА АД;
ЕНЕРДЖИ МАРКЕТ АД;
ЕСКО СЪРВИСИС ООД;
КЕЙ АР ДЖИ ЕООД;
МОСТ ЕНЕРДЖИ АД;
САЙТ ЕНЕРДЖИ ООД;
ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК 2 ЕАД;
ТОПЛОФИКАЦИЯ СЛИВЕН ЕАД;
ФЮЧЪР ЕНЕРДЖИ ЕООД.


Както вече неведнъж информира 3eNews, подобни нелоялни практики не само оказват негативен ефект на финансовото състояние на обществения доставчик НЕК, но засягат и целия пазар на електроенергия. Те водят до деформиране на пазара на електроенергия. В същото време от една страна броят на кандидатите за търговия на електроенергия расте, но вече започват да изпитват финансови затруднения новопоявилите се доставчици на ток.

Това е сигнал, че пазарът започва да изпитва притеснения и ситуацията под привидно спокойната повърхност съвсем не е толкова добра.

В случая, при НЕК става въпрос за цена „задължение към обществото“, която се плаща от всички. Публикуването на този списък от страна на НЕК всеки месец е доказателство, че има компании, които намират начин някак да заобикалят това задължение. Така Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ никога няма да може да се справи. В рамките на предстоящата либерализация на електроенергийния пазар и като цяло при очакваните реформи в сектора се предвижда преструктуриране на този фонд.

Продължава да остава неясно докога ще продължава проблемът и дали едни фирми длъжници не се толерират за сметка на други изрядни участници.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари