НАЧАЛО » българия

12,4 млрд. лева са укритите средства в сивата икономика

Първенци сме в Европа по укриване на доходи

fb
3E news
fb
20-02-2014 12:35:00
fb

Укритите средства в сивата икономика за периода 2009-2012 г. са 12,4 млрд. лева. Това каза днес на пресконференция изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. Според него нарастването на сивата икономика е смущаващо в последните години. Ръстът на сивата икономика през 2010 г. е бил най-висок – 5,1%. До 2012 г. той намалява до 4,4%. За периода данъчните приходи са намалели с 48 процентни пункта, обясни още Данев. Той добави, че в същото време с 21 процентни пункта са спаднали и приходите от ДДС. Наблюдава се относителна стабилност на приходите от акцизи мита и данъците върху физическите лица. Това обаче е фалшива стабилност, защото в периода са
Относителна стабилност на приходите от акцизи, мита и ДДФЛ, но това е фалшиво, защото са увеличени акцизните стоки.

Според Данев ръстът на сивата икономика е заради неразумната данъчна политика. Държавата води и грешна данъчна политика за пряко и косвено повишаване на облагането, вместо да създава стимули за събирането. Аналитичната дейност на НАП също е на лошо ниво и там не могат да установят порочните практики при работата на фирмите, коментира още Данев. Той припомни, че в приходната агенция има инсталиран софтуер за целта преди две години, но не е ясно той каква работа върши.

Данев припомни, че точно БСК е предложила въвеждането на Единната сметка в НАП, но министър Симеон Дянков е видоизменил идеята като е наложил първо да се плащат най-старите задължения на лицата. Те са и най-трудни за събиране от приходната агенция като по оценка на бизнеса те са за около 5 млрд. лева.

Единната сметка работи добре за „чистите фирми“, обясниха още от камарата. Припомняме, че Конституционният съд отмени тази сметка и на нейно място в момента НАП въвежда четири отделни плащания. Този механизъм от сметки остава възможно най-добрият в момента, смята Данев. От БСК настояват и за промени в начина на възстановяване на здравно-осигурителните права, тъй като между 1-1,2 млн. българи не си плащат вноските.

Камарата води и преговори с финансовото министерство за въвеждане на нови системи за възстановяване на ДДС, които допълнително да изсветлят икономиката ни. От БСК припомниха, че по данните на европейските служби и във всички изследвания България е първенец по сив сектор. Най-силно се забелязва укриването на доходи в строителството, туризма и земеделието.

Божидар Данев
сива икономика
данни
НАП
укриване на приходи
По статията работи:

Георги Велев