НАЧАЛО » българия

11 компании искат да строят "Южен поток" в България

fb
3E news
fb
10-01-2014 06:15:00
fb

Единадесет компании са поискали да строят българският участък на газопровода „Южен поток“, съобщиха днес от Българския енергиен холдинг. Днес следобед изтече крайният срок за подаване на заявления за участие в конкурса. Компаниите трябва да извършат проектиране, доставка на оборудване и материали, строително- монтажни дейности, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на газопровода на наша територия.

От БЕХ допълниха, че сега ще разглеждат заявленията и ще направят избор, съобразно офертите, кои от фирмите ще бъдат допуснати да продължат към втория етап на конкурса. Няма яснота в какви срокове холдингът ще избере допуснатите кандидати.

Процедурата веднъж вече бе спряна като причината бе, че някои компании не са могли да подадат документи в указаните срокове. По неофициални данни при първата процедура документи за участие бяха представили седем компании, някои от които бяха международни, но с български подизпълнители.

Припомняме, че строителството на наземния участък на газопровода трябва да започне възможно най-скоро, за да се спази поставения график и тръбата да бъде готова в края на 2015 г. Те първа предстои да се правят и археологични проучвания на трасето на газопровода, който ще преминава през цяла Северна България. Прогнозната стойност на тръбата в българският участък е около 4 млрд. евро.

Южен поток
България
строителство
По статията работи:

Георги Велев