НАЧАЛО » българия

100 000 лева очакват най-добрата концепция за Борисовата градина

Столична община обяви конкурс за Подробен устройствен план на най-големия парк в София

fb
3E news
fb
03-02-2014 11:16:00
fb

За шести път през последните две десетилетия Столична община подема инициатива за изготвянето на Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина. От местната управа официално обявиха конкурс за концепция за териториалното устройство на парка, а победителят се очаква да сключи договор с общината и да получи сума в размер до 100 000 лева.

В Борисовата градина има големи площи, които отдавна тънат занемарени и пусти. Един от основните проблеми пред обновяването на парка е този с неуредените права върху собствеността. Изготвянето на устройствения план ще позволи на общината да не действа на парче, а да насочи усилията си към освежаване и реновиране на цялата градина. Очква се с приемането на ПУП всички частни имоти да станат публични.

При разработването на проектите си екипите трябва да се съобразят не само със съществуващите в момента обекти, но и с онези, които тепърва ще бъдат изграждани. Например в пространството до местростанция “Стадион “Васил Левски” в бъдеще трябва да има център за съвремнни изкуства. Предвидено е също изграждането на спортен комплекс, конна база, детска футболна академия, както и обособено място за разходка на кучета и други домашни любимци.

Цялостното решение за местността трябва да бъде съобразено и с проектите за устройствени планове на транспортните съоръжения, които ще бъдат конструирани в околността. В непосредствена близост до Борисовата градина се намират и други паркови прострнства като Княжеската градина и зелените площи около Перловската река, чието обновяване също предстои. В другия край на градината пък има плувн и тенис комплекс, Столичния зоопарк и нефункциониращият в момента “Софияленд” - обекти , с които е редно да бъде съобразена прилежащата територия на Борисовата.

Желаещите да се включат с проектни предложения за устройството на най-големия парк в София имат на разположение по-малко от два месеца, за да разработят концепцията си. Крайният срок за подаване на идеи изтича в последния работен ден на март – 28-ми. Най-късно до средата на април журито трябва да е взело своето решение, а между 22-ри и 25-ти същия месец се очаква резултатите да бъдат публично оповестени.

Класираният на първо място проект ще сключи с общината договор за изпълнение на стойност до 100 000 лева. Срещу тази или по-ниска сума ще трябва да изготви проект за Подробен устройствен план. Подлгасниците му на второ и трето място пък ще бъдат поощрени с парични компенсации, съответно – с 10 хиляди и 7 хиляди лева.

Възнаграждение до 10 000 лева очаква и членовете на техническта комисия и журито. В двата състава влизат хора от браншовите организации на гилдията, представители на Столичния общински съвет от различните комисии и местната администрация. Отделно, по време на работата на журито ще бъде поканен да присъства и човек от НПО сектора, който да следи за по-голяма прозрачност.

Финансиране за осъществяването на проекта ще бъде търсено по ОП “Региони в растеж” 2014-2020 и по инструмента JESSICA.

Борисова градина
конкурс
ПУП
Петър Диков
архитектура и градоустройство
По статията работи: