НАЧАЛО » българия

100 млрд.долара за борба с глобалното затопляне

Това предвижда окончателният проект на споразумението за климата, който се очаква да гласува Световната конференция на ООН за климата в Париж

fb
3E news
fb
12-12-2015 01:28:00
fb

Проектът за споразумение за климата, обсъждан в рамките на Световната конференция на ООН в Париж предполага заделяне на сумата от 100 млрд.евро за запазване на околната среда, започвайки от 2020 г. Това съобщи председателят на конференцията и външен министър на Франция Лоран Фабиус.

„100 млрд.долара е изходната точка“, обясни тий.

Очаква се скоро документът да бъде предоставен на делегациите на 195-те страни участнички в парижката конференция за заключително обсъждане.

Проектът на споразумението в рамките на Световната конференция на ООН за климата в Париж предполага ограничение на ръста на средната температура на планетат до 2 градуса по Целзий до 20100 година, отбеляза още Фабиус.

„Целта е задържане на глобалното затопляне под нивото от 2 градуса по Целзий и при възможност ограничаване до 1,5 градуса“, каза той.

„Текстът е балансиран и има юридически обвързващ характер“, обясни Фабиус.

Припомняме че през 2014 г. изхвърлянето на парникови газове в атмосферата е достигнало рекордно ниво. През януари-септември 2015 г., според данните на бюрото по метереология във Великобритания, средната температура на Земята е била с 1,02 градуса по-висока от средногодишните показатели за периода от 1850 до 1900 години.

 

глобално затопляне
Околна среда
Световна конференция на ООН за климата
По статията работи:

Маринела Арабаджиева