НАЧАЛО » българия

1,5-киловатова централа на биогаз заработи край Ямбол

fb
3E news
fb
22-05-2015 12:37:00
fb
Централа за производство на биогаз беше открита в Ямбол преди ден. Съоръжението е разположено на площ от 20 декара в индустриалната част на града. Производственият потенциал на съоръжението е 1,5 MW, като основните суровини за производството на електроенергия са животинска тор и растителни култури.

Технологията е изцяло екологично съобразна, а комбинираното използване на растителна биомаса и животинска тор води до пълно оползотворяване на страничните животински продукти.

Създаването на работни места и продукция в земеделския сектор е стратегическа цел за страната ни, а развитието на био технологиите е предизвикателство в световен мащаб. Това коментира по време на откриването на централата земеделският министър Десислава Танева.

„Високата ефективност на производството и грижата за околната среда са двете основни характеристики на централата в Ямбол. Напълно сме затворили цикъла на производство – от суровината до изходните продукти. Използваме като суровини различни видове тор и остатъци от селското стопанство в региона, произвеждаме електрическа енергия, а остатъчният продукт е висококачествен биотор за нуждите на земеделците”, коментира Елица Миладинова, управител на компанията инвеститор  „Еко Билд Проджект”, цитирана от fermer.bg.

ВЕИ
производство на ток от ВЕИ
биогаз
Ямбол
Десислава Танева
По статията работи:

Георги Велев