НАЧАЛО » българия

Язовир преля в Търговищко, близо 100 литра дъжд на квадратен метър се изсипаха в Шумен

fb
3E news
fb
31-05-2014 12:14:00
fb

Най-тежко през изминалото денонощие беше положението във Велико Търново и Габрово. Там са събрани кризисните щабове, като към момента ситуацията е под контрол. Това заяви пред БГНЕС директорът на ПБЗН главен комисар Николай Николов, който коментира ситуацията във Велико Търново, където се покачи нивото на река Янтра през изминалата нощ.

Наводнени са десетки къщи, но няма пострадали. Като цяло щетите са в селскостопански дворове, наводнена е и селскостопанска техника. Преди 40 минути в търговищкото село Априлци е прелял язовирът, но няма опасност за населението. Екипите действат, каза Николов.

За предстоящите 10 дни, в които се прогнозира да има обилни валежи и градушки, Николов каза, че има създадена организация за реагиране при бедствия и аварии. По отношение на слабия контрол при язовирите, Николов заяви, че е внесен доклад до премиера Пламен Орешарски и е създадена работна група, която трябва да работи за създаване на звено за контрол върху язовирните стени и да изготви нормативна уредба за по-добър контрол при язовирите.

Над 98 л/кв.м. са падналите валежи в Шумен през изминалото денонощие, съобщи агенция „Фокус“, цитирайки хидрометеорологичната обсерватория в града. Във Велики Преслав количеството на валежите е 64 л/кв.м, Нови Пазар-40 л./кв.м., а във Върбица-30 л./кв.м. Тези стойности са много над нормата за месец май, уточниха от Хидрометеорологичната обсерватория. От там подчертаха, че само количествата от вчера и тази сутрин се равняват на средомесечните валежи, а май бе доста дъждовен. През последните 30 дни в Шумен са паднали 260 л./ кв.м. Прогнозата е валежите да продължат, но интензитетът им ще отслабне.

поройни дъждове
Шумен
Търговище
Велико Търново
язовир
По статията работи:

Георги Велев