Експерти: АЕЦ са ключ в борбата срещу климатичните промени, проектът "Белене" е атрактивен за международни инвеститори

Темата за ядрената енергетика може да обедини експретите, политиците и обществото, както това се случи при защитата на българските ТЕЦ на въглища, смята експертът по енергийна политика Славчо Нейков

Ядрената енергия е от изключително значение, ако Европа и светът искат да изпълнят целите си за намаляване на въглеродните емисии. Конкретно и България, която използва много въглища, трябва да обърне внимание на този въпрос. председателят на New Nuclear Watch Europe Тим Йео в интервю за Таня Харизанова от Bloombergtv в рамките на кръгла маса на тема „Ядрената енергетика за по-устойчиво бъдеще, организирана от сп. „Ютилитис“.

По време на форума български и международни експерти обсъдиха бъдещето на ядрената енергетика с оглед на климатичните промени, нарастващата роля на ВЕИ и в светлината на развитието на новите технологии като малките модулни реактори. Търсенето на баланс на източниците за производство на електроенергия и избягване на противопоставянето, ролята на държавата и участието на бизнеса при развитието на ядрената енергетика бяха в основата и на последвалата дискусия.

По думите на Тим Йео енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) също е от базисно значение, но проблемът при нея е, че не е постоянна заради метеорологическите условия. „Именно тогава се намесва атомната енергия“, посочи той. Балансът между ВЕИ и ядрени мощности ще бъде решен частично от самата цена - ако електричеството от АЕЦ е по-евтино, то тогава ще е по-търсено, но ако цената на „зелената енергия“ продължи да пада, то тогава те ще имат еднаква важност, смята председателят на New Nuclear Watch Europe.

„Потенциалът на ядрената енергия в следващите 30 години е много голям и е много важно тя да се развива с оглед намаляването на вредните емисии“, категоричен бе той.

Предвид климатичните промени темата за ядрената енергетика може да бъде разглеждана многопластово и в това отношение е важно да знаем какво ще се случва с този сектор в България, заяви експертът по енергийна политика Славчо Нейков при откриването. Нейков припомни, че страната ни е в ситуация, в която предстои вземане на решение по отношение на бъдещето на сектора и по-специално за АЕЦ „Белене“.

Ядрената енергетика в световен и в национален мащаб с оглед на климатичните промени има голям принос, посочи експертът, като подчерта необходимостта от единно мнение по темата. В този смисъл той припомни единната позиция на българските евродепутати по отношение на решението на ЕК за големите горивни инсталации, въвеждащо нови тежести за ТЕЦ-овете на въглища, и в този контекст подчерта, че сега предстои и осъзнаване на модела АЕЦ „Пакш“ като възможност и за единство по темата за ядрената енергетика.

Управителят на Денкщат България Боян Рашев направи един на пръв поглед доста нетрадиционен преглед по темата за необходимостта от развитие на ядрена енергетика. Той заложи на фактите, свързани с чистота на въздуха и преодоляването на въглеродните емисии. Общият извод е, че структурата на крайното потребление трябва да се измести към електричеството.  В същото време той представи данни за точно обратна политика, която провежда Европа. В резултат например, при индустрията и домакинствата има спад на потреблението. Говорим за електрификация на транспорта в Европа, но на практика не се случва. За 35 години имаме ръст на електричеството само с 5 процента, посочи той, като допълни, че на практика Европа върви назад и причина за това са високите цени.

Европа обърна историята през последните години – един час светлина стана по-скъп за хората в Европа. През последните 15 години цената на електричеството стана толкова висока, че сега трябва да се работи два пъти повече в сравнение с последните 10 години, подчерта експертът, като в този смисъл очерта и значението на ядрената енергия за постигане на електрификация. 

В производството на електроенергия се нуждаем от енергиен микс, за този микс се необходими различни елементи, а ядрената енергетика е един от тях. В Унгария част от произведеното електричество е от АЕЦ и вярваме, че в дългосрочен план също ще се нуждаем от подобна енергия, казва упълномощеният представител на унгарското правителство по въпросите за съвместният унгаро-руски проект за построяване на нови мощности в АЕЦ „Пакш“ проф. Атила Асоди.

В момента разширяваме АЕЦ „Пакш“ с два нови блока, работим въз основа на стабилната държавна политика в сферата, подкрепена от правителството и парламента, както и на различни договори с руската страна – „Росатом“. Вече, след трудни разговори, имаме зелена светлина и от Европейската комисия, което значи, че можем да осъществим проекта в съвместимост с еврорегламентите, посочи проф. Асоди.

Проектът за АЕЦ „Белене“ е в напреднала фаза, България е собственик на проект, който практически е лицензиран, площадка, която е практически готова, оборудване, което практически е на площадката, коментира ядреният експерт от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Янко Янев.

„Оттук нататък следва довършването на този проект, което може да стане или със средства на българската държава, или с такива на чуждестранен инвеститор“, добави той. „Интерес определено има, това се вижда от откритите източници“, посочи Янев. „Проект, рискът за чието довършване е много малък, регулаторният риск го няма, ще бъде атрактивен за редица чуждестранни инвеститори“, категоричен бе експертът.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари