Явор Куюмджиев: Отделно министерство на енергетиката е само една от мерките в план 16:16

Много е рано да се твърди дали е необходимо, или не създаването на отделно Министерство на енергетиката. Това беше залегнало в нашите предизборни програми и такъв беше и текстът, който беше приет на последното заседание на конгреса на БСП, заявява в интервю за агенция „Фокус”  депутатйт от Коалиция за България Явор Куюмджиев.  

От друга страна, в енергийния сектор усилено се говори, от експертите, за нуждата на отдаване на много по-голямо внимание върху енергийния сектор и нуждата от специално обгрижване, което би могло да стане, чрез специализирано министерство по този въпрос, добавя той.

 
Според него намерението за отделно министерство на енергетиката е само една от мерките в план 16:16.

„Трябва да се погледне внимателно целият план, а не само структурните предложения - дали ще се разделя министерството, или не, дали ще се ликвидира БЕХ, или не. По-важните са самите мерки, които са предложени в план 16:16 да бъдат изпълнени и биха могли да помогнат, наистина за стабилизиране на сектора”, заявява депутатът. 

По думите на Куюмджиев  най-малкото от предимствата от създаването на Министерство на енергетиката е, че се получава необходимото внимание върху този изключително сектор. „Това е на първо място. На второ място, ако се създаде подобно министерство, то би помогнало и за създаване на по-добра координация в целия сектор, на ниво-министър, който може да решава проблемите директно в Министерски съвет и директно в Народното събрание”.

В подкрепа на дувите си депутатът припомня, че сега проблемите на енергетиката минават през шефа на Български енергиен холдинг (БЕХ), през зам.-министъра по енергетиката, министъра на икономиката и енергетиката.” Едва ли не, се отнасяме към този толкова важен сектор, като към Агенция по горите, която се роди малко по-напред в йерархията в държавата. Този толкова важен и стратегически сектор, какъвто е енергийният сектор трябва да си намери достойното място”, смята Куюмджиев.

В коментар за проблемите в енергетиката депутатът, който е и един от инициаторите на последните промени в Закона за енергетиката заявява, че „първо, трябва да се довърши докрай новият баланс в системата, да се открият всички резерви и методи за източване, които съществуваха допреди няколко месеца. Второто е, трябва да се върви, все по-бързо към пълно либерализиране на пазара. Главно формирането на цените, дори и за битови потребители да не става на принципа доказани разходи, а на принципа на пазарните цени, как работи в момента централата А или субекта Б в енергетиката, отива пред държавната комисия и казва - на мен за следващата година ми трябват 100 единици доходи, за да покрия разходите си плюс гарантирана печалба от няколко процента. Държавната комисия казва-няма да ти дадем 100, защото тези разходи не ти ги признаваме, а ще ти дадем 98. В общия случай, субектът е планирал 80 и това е порочно. Трябва да бъде, не защита на разходите, а пазар. Като не можеш да организираш разходите да ти бъдат в рамките на пазарната стойност, тогава не си достоен да съществуваш, образно казано. Това е най-твърдият пазарен механизъм, а в енергетиката не може да бъде приложен до безкрай така, че да фалират мощности. В крайна сметка, трябва да се върви в посока на пазарно управление на цените, а не - разходно-ориентирано. Има и още много други неща, които са важни. Предполагам, че колегите, които са писали плана 16:16, уважавам всички от тях, това са най-опитните, можещите, някои от тях с десетилетия опит в енергетиката, вярвам, че са обърнали внимание върху всички тези неща”.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари