НАЧАЛО » българия

Явор Куюмджиев: ВЕИ-секторът не е пазарен, а системата за изкупуване - изкривена

fb
3E news
fb
14-01-2014 12:53:00
fb

Енергията от вятър и слънце няма пазарна стойност и икономическа логика, затова за свободна стопанска инициатива в сектора не може да става дума. Това коментира заместник-председателят на парламентарната комисия по енергетика Явор Куюмджиев пред радио „Фокус” по повод  сезирането на Конституционния съд от президента Росен Плевнелиев.

Припомняме, че президентът поиска от Конституционния съд да обяви за противоконституционна таксата за производство на „зелена енергия”.

По думите на Куюмджиев този сектор не е пазарен. Енергията от вятър и слънце няма пазарна стойност и няма икономическа логика. Според него цялата система за изкупуване на тези енергии е изкривена.

Себестойността на един мегават/час за електроенергия от тези източници е около 450 лева, а пазарната стойност на електроенергията в България при търговете, които в момента се осигуряват за износ или за свободния пазар в България, са на максимални стойности от около 80 лева, уточни Куюмджиев. Според него има една диспропорция в стойностите. „За свободна стопанска инициатива в областта на ВЕИ-та не може да става дума и не може да се говори”, каза Куюмджиев. Той припомни, че изискванията на ЕК е 16% от крайното потребление до края на 2020 година да бъде от възобновяеми източници. Според него България вече отдавна е преизпълнила тези изисквания и това струва много пари.

ВЕИ
енергия
Явор Куюмджиев
По статията работи:

Маринела Арабаджиева