Юнкер: Шенгенското пространство незабавно да се отвори за България и Румъния

Всяка страна на ЕС трябва да е свободна да се присъедини към Еврозоната; в един равностоен съюз не може да има заплащане първа и втора ръка

Жан Клод Юнкер

Необходимо е България и Румъния в скоро време да станат част от Шенгенската зона. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер  във встъпителната си реч при откриването на новия парламентарен сезон в Страсбург, предават ТАСС и АФП.

„Необходимо е България и Румъния да се присъединят към Шенгенската зона в скоро време, а след тях и Хърватия“, заяви Юнкер.

Той настоя всички в ЕС да имат отговорност за опазването на външните граници на общността. България, Италия и Испания не трябва да бъдат оставяни сами в осигуряването на граничната сигурност, посочи председателят на ЕК.

Европа е от Виго до Варна, от Испания до България, и трябва да диша с двата си дроба - източния и западния, иначе ще се задушим, коментира Юнкер. Той настоя потребителите в ЕС да имат достъп до стоки с еднакво качество, както и работниците да не бъдат делени на "първа и втора класа", а да получават равни права и възнаграждения при полагането на еднакъв труд на едно и също място.

В речта си председателят на ЕК посочи също, че „вятърът се е върнал в европейските платна“ и континентът става все по-обединен, а икономиката набира инерция година след Брекзит. „Сега имаме период на възможности, но той няма да продължи вечно. Нека се възползваме максимално от момента и да уловим вятъра в платната си“, посочи той, цитиран от БГНЕС.

Повече интеграция и сближаване с Източна Европа

По време на изказването си председателят зае много по-позитивна позиция от тази, която изрази през септември 2016 г., когато заяви, че „съюзът не е в добро състояние, опустошен от една година, която разтърси нашите основи“. Днес обаче той каза, че лидерите на оставащите 27 страни от общността са единни в желанието си за обединение.

Юнкер се обяви против идеите на президента на Франция Еманюел Макрон за обособяването на отделен бюджет и парламент за държавите от еврозоната. Той заяви, че всички страни в ЕС трябва да бъдат част от еврозоната и Шенген.

Не ни трябват нови институции на ЕС, посочи Юнкер. Той предложи занапред Европейската комисия и Европейският съвет да бъдат оглавени от един председател, избран пряко при гласуването за Европейски парламент. Юнкер се застъпи за идеята част от евродепутатите да бъдат избирани от общоевропейски листи. Той изрази надежда предварителното обявяване на кандидатите за председател на ЕК да се запази и повтори, че няма да се кандидатира за втори мандат.

Юнкер заяви, че през оставащото време до края на мандата на европарламента трябва да се преодолее задълбочаващата се пропаст със страните от Източна Европа. „Имаме само два варианта – или да се обединим около позитивен европейски дневен ред, или всеки да се оттегли в своя собствен ъгъл“, каза бившият люксембургски премиер. „Изправен пред този избор, аз настоявам за единство“ , добави той.

По отношение на Великобритания Юнкер отново повтори, че страната ще съжалява за решението си да напусне ЕС, но въпреки това за съюза това не е краят и той ще продължи да се развива. „Ние сме длъжни да уважаваме волята на британския народ“, посочи той. Официалното излизане на страната от общността ще е на 29 март 2019 г.

Турция разрушава мостовете си с ЕС

В годишната си реч Юнкер не пропусна да коментира и обтегнатите отношения на Брюксел с Анкара. Според председателя на ЕК Турция „стремглаво се отдалечава от Европейския съюз, опитвайки се да разруши всички мостове“ с Европа. Въпреки това ЕС оставя отворена врата както за турския народ, така и за всички, които „искат да си сътрудничат с ЕС на основата на общи ценности“.

Той също така отправи апел към властите в Анкара да освободят европейските журналисти, задържани по обвинения в тероризъм след неуспешния опит за преврат в Турция от лятото на миналата година. „Призовавам властите в Турция – пуснете журналистите ни!“, каза Юнкер. По думите му Европа е „континент на зрялата демокрация“ и всеки, който „съзнателно го оскърбява, унищожава всички възможности за създаване на мостове“.

Единен финансов министър за ЕС

Във връзка с призива за единство Юнкер предложи и назначаването на единен финансов министър за ЕС, като по този начин ще се задълбочи интеграцията на еврозоната. „Нуждаем се от европейски министър на икономиката и финансите“, каза той. Председателят на ЕК посочи също, че през новия парламентарен сезон ще поиска даването на повече права за проверки на чуждестранни придобивания в стратегически за Европа сектори. „Ние не сме наивни търговци без регулации. Европа ще защити стратегическите си интереси с европейска рамка за инвестиционно наблюдение“, каза Юнкер.

Въпреки това в традиционната си реч в началото на новия политически сезон бившият премиер на Люксембург посочи също, че е необходимо да се сключат нови търговски споразумения със страни като Австралия и Нова Зеландия, които да бъдат завършени до 2019 г., когато приключва мандатът на настоящия европарламент. Времето за Юнкер изтича, тъй като 2018 г. ще е последната пълна година от неговия мандат и този на ЕК.

Общ отбранителен съюз

Юнкер настоя до 2025 г. в ЕС да бъде създаден отбранителен съюз. По неговите думи европейската прокуратура би следвало да се заеме с въпросите на тероризма.    

Председателят на ЕК призова за поддържане на фонда за Африка, за да бъдат преодолени причините за незаконната миграция към ЕС. Той призова за разкриването на законни пътища за миграция, както и за ускорено връщане на мигрантите, дошли в Европа без основание. Юнкер отбеляза, че досега ЕС е приел повече мигранти от САЩ, Канада и Австралия, взети заедно.

Юнкер предложи обособяването на европейска агенция за киберсигурност. Той отбеляза, че ЕС е уязвим на кибератаки, които понякога са по-опасни от обичайните военни средства.
    

Климатът

Председателят съобщи, че ЕК ще предложи намаляване на вредните газове в областта на превозите и нова индустриална стратегия за цифровизация. Вярвам в нашата автомобилна индустрия, но съм втрещен как хората умишлено са лъгани. Приканвам автомобилната индустрия да намери изход, да се инвестира в чистите коли на бъдещето, заяви Юнкер. Той настоя за въвеждането на предварителни оценки на чуждестранните инвестиции, особено в областта на отбраната, здравеопазването, енергетиката и технологиите.    

Европа е отворена за взаимноизгодни търговски отношения - искаме да получаваме толкова, колкото даваме. В последната година нашите световни партньори настояват да сключваме търговски споразумения, посочи Юнкер. Той отбеляза сключването на споразумения с Канада, Япония и Мексико, Южна Америка. Юнкер съобщи, че предстои начало на търговски преговори с Австралия и Нова Зеландия, които могат да бъдат приключени до средата на 2019 година.







Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари