Юнкер: Важна е свързаността на Западните Балкани; Борисов: Европейският хъб Балкан ще превърне България в център за разпределение и доставки на газ

Източник: БГНЕС

Ако има нещо, за което България ще настоява и ще държи твърдо, това е темата кохезионни фондове. Защото сме го поели като ангажимент, а и сме убедени, че за Балканите и новоприетите членки, те са жизнено важни. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в петък.

Темата Балкани е и много ясна. Най-безрисковата перспектива за ЕС е да се изгради инфраструктурата на Балканите, ако я има тази свързаност, това ще даде възможност за по-голяма конкурентоспособност, инвестиции, туризъм, сближаване на културите, опознаване на хората в ЕС, добави Борисов.

Юнкер подкрепи думите на премиера, като посочи, че газовите доставки трябва да са свързващи и вървим в една и съща посока с българското правителство. Затова предложихме тази схема - за газовия хъб „Балкан” на България, каза Юнкер и предаде на премиера Борисов лист със схемата.

Борисов от своя страна благодари на Шефчович и Юнкер: "Защото именно това, което са разработили за Европейския газов хъб Балкан, той дава възможност България да не бъде наказана и изолирана, и да се възстанови правдата и България да бъде център не само на газовото разпределение, но и за доставките на различен вид газ".

Когато говорим за газов хъб, не говорим за транзит, а за истинска диверсификация и спазването на Третия енергиен пакет и даване на възможност България да се върне на мястото, където е била, подчерта премиерът.

За подписаните току що договори благодарим първо на Жан-Клод Юнкер и на ЕИБ, защото това позволява лихвите да бъдат максимално намалени- един изключително работещ фонд, каза премиерът по повод одобреното финансиране по плана „Юнкер” на проектите на братя Домусчиеви за предприятието за селскостопански и лекарствени продукти „Биовет”. За европейското председателство работихме заедно и по много теми имаме напредък. Според него трябва да използваме максимално добре тези 6 месеца на председателството, каза още Борисов.

И Турция, и Русия са големи съседи. Трябва да се опитаме да нормализираме отношенията, но това е тема на съвета и ще сме солидарни с решенията, които се вземат там, коментира българският премиер.

Българското председателство се случва в съществен момент за ЕС, имаме нужда от съгласие относно приоритетите на българското председателство, не само с българите, но и с другите граждани на ЕС, подчерта председателят на ЕК. За нас от комисията това, което е най-важно, е подобряването на свързаността на Западните Балкани и относно Турция.

Ако 1% от БВП стане реален бюджет, бихме могли да изпълним всичките очаквания на ЕК. Това трябва да се случи, да увеличим капацитета на ЕС и нашия капацитет, добави Юнкер.

България изпълнява всички условия ,за да се присъедини към Шенген, въпреки че някои страни блокират това присъединяване, аз не бих отстъпил от тази позиция, ако се повдигне този въпрос. Готова е и за чакалнята на еврозоната ERM 2, заяви Юнкер.

Не се очаква до 2020 г. да се приемат нови членове в ЕС, но по време на следващия парламентарен мандат ще има по-целенасочени занимания по темата ,за да имат Западните Балкани ясна перспектива, увери председателят на ЕК. За да не се случват събития,които имаше в началото на 90-те години - не бих желал те да имат повторение, подчерта Юнкер.

 По отношение на еврозоната- всички страни имат право да станат членове на еврозоната. По договор всички, които отговарят на критериите трябва да се присъединят. И се спря на изпълнението на критериите от България. „Тя има сериозен напредък”, констатира председателят на Еврокомисията.

Досега не можем да говорим за напредък за отношенията с Турция, докато има турски журналисти по затворите, отговори на журналистически въпрос Юнкер. Той взе отношение и към проблемите за създаване на правителство в Германия.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари