ЮНЕСКО гласува решението за Национален парк „Пирин“ и разреши развитие на ски инфраструктурата, но при спазване на законите

Българската делегация представи и защити държавната позиция за опазване на Национален парк „Пирин“ по време на 42-то заседание на Комитета за световното природно наследство към ЮНЕСКО в Бахрейн. Предложените от българска страна текстове бяха гласувани с пълен консенсус от държавите-членки на Комитета, потвърждавайки устойчивото управление на обекта на световното наследство и перспективата за балансирано развитие на туризма в националния парк, съобщи правителствената информационна служба.

 

Първоначалното проекторешение на ЮНЕСКО призоваваше да не се изпълнява решението на Министерски съвет, както и изискваше от България да извърши стратегическа екoлогична оценка на новия план за управление, каквато не се изисква от европейското и българско законодателство и би блокирало развитието на региона за десетилетия напред. В рамките на три дни българската делегация проведе редица срещи с Международния съюз за защита на природата и делегациите на всички останали държави-членки на Комитета, които гласуваха с единодушие предложените редакции, се казва в съобщението.

Според приетото редактирано решение Комитетът отбелязва, че разширяването на ски инфраструктурата в Национален парк „Пирин“ вече е позволено и изисква българската държава да се придържа стриктно законовите процедури по приемането на инвестиционни предложения, така че да не се увреди стойността на обекта.

 

В своето изказване вицепремиерът Валери Симеонов, който оглавяваше делегацията, изложи целенасочената политика на българската държава за баланс между опазване на околната среда и развитие на туризма и покани представителите на Комитета да посетят град Банско и Национален парк „Пирин“.

Припомняме, че в становище на българската неправителствена организация "За да остане природа в България" се казва, че българското правителство се е разбрало с 11 държави извън Европейския съюз, членове на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО, да поискат промяна на проекторешението на комитета за Пирин.

Днешното решение на Комитета по световното наследство на ЮНЕСКО показва, че българското правителство е твърдо решено да допусне застрояване на Национален парк Пирин и сечи на вековните му гори. Залогът е толкова голям, че очевидно българското правителство си е позволило да да започне политическа игра на много високо дипломатическо ниво със страни извън Европейския съюз с очевидното желание да позволи на скрити зад офшорни фирми икономически интереси да застроят Национален парк Пирин.

Коалицията "За да остане природа в България" ще продължи да отстоява Пирин да бъде непокътнат, използвайки всички лостове на гражданското общество, се казва в
становище на организацията по повод решението на ЮНЕСКО за Пирин.

 

Тъй като в момента България не е член на комитета, в който на ротационен принцип участват около 20 държави, българското правителство трябваше да се разбере с друга държава, която да поиска отваряне на решението. Държавите, поискали промяна на доброто проекторешение за Пирин, са Азербайджан, Буркина Фасо, Куба, Босна и Херцеговина, Зимбабве, Китай, Танзания, Бразилия, Тунис, Кувейт и Ангола. Нито една от тях не е член на Европейския съюз, въпреки че в Комитета за световното наследство в момента са както Испания и Унгария, така и държави с развита демокрация като  Норвегия и Австралия, уточняват природозащитниците. Според тях българската делегация на заседанието на ЮНЕСКО в Бахрейн е лобирала срещу проекторешението, предвиждащо екооценка на плана за управление на Пирин.
 

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари