НАЧАЛО » българия

„Южен поток” ще е основната тема при посещението на Сергей Лавров в България и Словения

fb
3E news
fb
06-07-2014 06:25:00
fb

Бъдещото строителство на газопровода „Южен поток” ще е основната тема на разговорите в рамките на посещението на министъра на външните работи на Русия  Сергей Лавров на 7- 8 юли в България.Това става ясно от  съобщение  на руското външно министерство. Посещението на руският външен министър Лавров е по покана на министъра на външните работи на България Кристиян Вигенин във връзка със 135-годишнината от установяването на дипломатическите отношения.

Москва се надява, че по време на посещението в България на министър Лавров ще бъде постигнат напредък по въпроса за изграждането на българския участък на газпровода „Южен поток”, се казва в съобщението на руското външно министерство.

„Разчитаме на напредък в енергийната сфера, преди всичко по отношение на осъществяването на проекта за строителство на българския участък на газопровода „Южен поток”.

 „Програмата предвижда разговори с Вигенин, а също така среща с президента на България Росен Плевнелиев и министър председателя . Планирано е подписване на междуправителствено споразумение за сътрудничество в сферата на здравеопазването и медицината.

Ще бъде обсъден и графика на контактите на различно ниво за предстоящия период, състоянието и перспективите на руско-българските отношения в търговско-икономическите и културно-хуманитарни области”

Външноикономическото министерство на Русия констатира „положителна динамика в развитието на туристическия сектор”. Броят на руските туристи през миналата година в сравнение с предходната е нараснал с 14% - до 680 хил. души.

Ключови въпроси около изграждането на „Южен поток” ще са тема на разговорите и в рамките на посещението на руският външен министър Сергей Лавров в Словения.

Южен поток
Сергей Лавров
Кристиян Вигенин
По статията работи:

Маринела Арабаджиева