НАЧАЛО » българия

"Южен поток" няма да окаже въздействие върху екологията в икономическата зона на Турция

fb
3E news
fb
24-12-2013 11:25:00
fb

South Stream Transport представи пред Министерство на околната среда и градоустройството на Турция проектът за резултатите от въздействието на околната среда (ОВОС) на морската част от газопровода “Южен поток” в турския сектор, се казва в съобщение на оператора на морския участък.

„Проектирането, строителството и експлоатацията на морския газопровод  няма да окажат никакво сериозно въздействие  върху околната среда в изключителната икономическа зона на Турция”, се казва в съобщението.

Докладът по ОВОС е изготвен от нзависими турски и чуждестранни консултнти. В съответствие с действащите в Турция правила за опазване на околната  среда, документът съдържа оценка на потенциалните фактори на въздействие на проекта върху екологията , в това число и геология на морското дъно, качеството на морската вода и среда.

В доклада се съдържат изводи за това, че проектът, както се очаква няма да има сериозни последствия за естествената среда на обитанията на морските организми, морските птици, риби и млекопитаещи. Еколозите са осъществили също така и оценка на потенциалното въздействие на морското дъно и са провели дълбоководни изследвания, за да се изключи възможността от нанасянето на каквито и да било щети върху обекти от културно-историческото наследство, например фрагменти от съдове, претърпяли корабокрушение.

Морският газопровод ще се простира на над 110 километра по крайбрежието на Турция на дълбочина от 2200 метра. Морската среда в Черно мора е бедна на кислород  и на дълбочина от  100-200 метра почти липсва живот. Затова строителството на газопровода при такива условия, както се очаква няма да повлияе на средата на обитание на морските организми.

Дължината на целия участък на морския газопровод "Южен поток" е 931 километра.

Южен поток
природен газ
ОВОС
екология
По статията работи:

Маринела Арабаджиева