НАЧАЛО » българия

"Южен поток" е важен за нас и за страните от Югоизточна Европа

МИЕ затяга контрола върху концесиите, назначава допълнителен персонал

fb
3E news
fb
12-03-2014 05:32:00
fb

Забавянето на проекта „Южен поток” не означава спиране. Това е дългосрочен проект и страни от Югоизточна Европа, включително и България са заинтересовани той да се случи. Това обясни енергийният министър Драгомир Стойнев по време на изслушване пред депутатите от комисията по икономическа политика към парламента. Създаденото напрежение покрай ситуацията в Украйна обаче се отразява пагубно на бъдещите инвестиционни намерения, обясни още Стойнев.

Той изрази задоволството си, че президентът Росен Плевнелиев е подкрепил водената от министерството политика за изграждане на LNG терминал на гръцкото крайбрежие, от който страната ни да получва природен газ. В момента икономическото министерство подготвя допълнителни мерки за засилване на контрола по отношение на добива на подземни богатства. Преди да влезе в сила този по-строг контрол обаче ще бъде съгласуван с бизнеса в страната.

За целта от МИЕ смятат да назначат допълнително експерти в дирекция концесии. Това е в контраст с политиката, която водим до момента, защото сме съкратили 160 бройки от централанат администрация. В същото време обаче виждаме, че е необходимо да се осигурят повече специалисти за работа по концесиите, заяви Стойнев.

Министърът припомни, че се притеснява в момента за стокообменът между България и Русия, покрай кризата в Украйна. „Русия е втората държава след Германия, по стокообмен със страната ни“, обясни Стойнев. Той добави, че търговското ни салдо с Русия си остава крайно негативно, заради вноса на енергийни суровини у нас. При стокооборот от 5,3 млрд. евро износът ни за Русия е около 600 млн. евро, каза още Стойнев.

Той припомни, че страната ни ще участва на предстоящото в Украйна туристическо изложение като целта е именно да няма спад тази година на украинските туристи, които летуват на българското черноморие. Ние не сме прекъснали връзките си с украинските фирми. Нашите туроператори са там с цел да привличаме украински туристи. При евентуални санкции от страна на ЕС към Русия вероятно страната ни ще изпадне в доста тежко положение, каза още министър Стойнев.

Драгомир Стойнев
Южен поток
Концесии
МИЕ
контрол
туристи
Украйна
Русия
търговия
По статията работи:

Георги Велев